Grad teatar – Najava programa za subotu, 22. jul

U subotu, 22. jula, na sceni između crkava u Starom gradu, sa početkom u 21 č, nastavlja se ovogodišnji muzički program festivala „Grad teatar“ nastupom Crnogorskom kamernog orkestra pod dirigentskom palicom Sare Ariane Serhatlić.  Sa orkestrom će kao solista nastupiti i Nadica Ristić–Simović (oboa).

Ansambl Crnogorski kamerni orkestar osnovan je u junu 2022. godine, a okuplja profesionalne muzičare koji su vođe, zamjenici grupa i članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra. Ansambl je osnovan uz ideju intenzivnog promovisanja i očuvanja crnogorskog kulturnog stvaralaštva kroz izvođenja djela crnogorskih kompozitora i približavanja kamerne muzike publici. Takođe, svoju misiju doživljavaju kao pokretačku, uz želju da pruže  doprinos u borbi sa mejnstrim kulturom i prolaznim trendovima. Članovi su: Marko Simović, Slađana Mijović, Dušan Rakonjac i Marija Đuranović (prva violina), Nenad Jovanović, Sonja Vojvodić, Verica Čuljković i Milena Rajković (druga violina), Uroš Lapčević i Ana Perić (viola), Milan Ninković i Ana Zakrajšek (violončelo) i Vasilije Gagović (kontrabas) i Sara Arianna Serhatlić (dirigent i osnivač),a sa orkestrom su nastupali i Zoran Zakrajšek, Ilijana Blagojević – Zvicer, Vladimir Drobnjak  i Luka Perazić. 

Sara Arianna Serhatlić je dirigent i muzički pedagog. Osnovne studije Opšte muzičke pedagogije, kao i specijalističke studije Horskog dirigovanja sa sviranjem horskih partitura u klasi prof. Radovana Papovića, završila je na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore. Magistrirala je na postdiplomskim dvogodišnjim studijama, Odsjek za dirigovanje, u klasi prof. mr Daria Vučića, čime je prva stekla pomenuto zvanje u istoriji Univerziteta Crne Gore. U toku studija dobila je nagrade Univerziteta Crne Gore i Prijestonice Cetinje, a bila je i stipendista njemačke fondacije Konrad Adenauer, Ministarstva prosvjete Crne Gore i Atlas fondacije. Sarađivala je sa Crnogorskim orkestrom mladih, Orkestrom Muzičke akademije sa Cetinja i Orkestrom i horom Don Bosko centra iz Podgorice. Angažovana je kao urednik kulturnog programa na Univerzitetu Crne Gore, a dirigent je i umjetnički direktor Crnogorskog kamernog orkestra.

Nadica Ristić-Simović je završila osnovne i magistarske studije na Fakultetu muzičke umjetnosti u rodnom Skoplju. Izuzetno aktivna kao solistkinja, ali i kamerna muzičarka, redovno koncertira širom regiona. Njena aktivna saradnja sa makedonskim savremenim kompozitorima rezultirala je izvedbama djela kompozitora Borisa Svetieva i Tome Mančeva, kao i profesora Stojana Stojkova čija je Sonata za obou i klavir, u njenoj interpretaciji, našla mjesto na oficijelnom CD-u SOKOM-a. Dvanaest sezona bila je prva solo oboa Makedonske opere i baleta, članica Makedonske filharmonije, solistkinja i članica Simfonijskog orkestra F.A.M.E. koji se bavi snimanjem filmske muzike, članica Ladies Orchestra, da bi u sezoni 2015/16. postala prva oboa Crnogorskog simfonijskog orkestra. Od 2007. godine bavi se i pedagoškim radom kao profesorka oboe i kamerne muzike.

Na koncertu će biti izvedene kompozicije Borislava Tamindžića, Bendžamina Britna i Franca Šuberta, a premijerno će biti izvedena kompozicija za orkestar i obou crnogorskog kompozitora Aleksandra Perunovića “Music for My Dear Oboe”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen + 3 =