Grad teatar – Najava programa za srijedu, 19. jul

U srijedu, 19. jula, u 21 čas, na sceni Između crkava nastaviće se muzički program „Grada teatra“ koncertom Zagrebačkih solista i Borisa Kraljevića.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vođstvom poznatog violončeliste Antonija Janigra. Od 2012. godine Ansambl nastupa uz poznatog violinistu Sretena Krstića kao svojeg koncert majstora, a ujedno i koncert majstora Minhenske filharmonije.

Do sada su Zagrebački solisti održali gotovo 4000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su Muzikferajn (Beč), Koncertgebau (Amsterdam), Kraljevska festivalska dvorana (London), Berlinska filharmonija Koncertna dvorana Čajkovski (Moskva), Sveta Cecilija (Rim), Karnegi hol (Nju Jork), Opera Haus (Sidnej), Viktorija hol (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Teatro Colon (Buenos Ajres), Versaju itd.

Zagrebački solisti izvode repertoar koji uključuje barokna, klasična, romantička, ali i djela savremene muzike, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih kompozitora.

Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, i to za kompanije poput kuća Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records. Od novijih se izdanja ističe nosač zvuka sa djelima Ernesta Kordera, a kojega su snimili s istaknutim solistima – violinistom Giljermom Figuerom te gitaristom Pepeom Romerom (kuća Naxos, 2010.), a koji je i nominovan za nagradu Latin Grammy. U junu 2014. godine Ansambl je izdao i kompaktni disk s djelima Borisa Papandopula, sa pijanistom Oliverom Triendlom, a koji je upravo oduševio i domaću i inostranu kritiku. Godinu kasnije, sa violončelistom Markom Kopijem, Zagrebački solisti snimili su nosač zvuka na kojem su predstavljena tri Koncerta za violončelo, u izdanju njemačke diskografske kuće Audite.

Zagrebačkim solistima dodijeljene su mnoge visoke nagrade i priznanja.

Boris Kraljević, pijanista međunarodnog ugleda, završio je nižu muzičku školu u rodnom gradu Herceg Novom (klasa Milene Lučić), srednju u Sarajevu (klasa Nede Stanković), a redovne i postdiplomske studije na Državnom konzervatorijumu “Čajkovski” u Moskvi, u klasi profesora Lava Naumova.

Tokom školovanja učestvovao je na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, osvajajući prve i specijalne nagrade, a potom su uslijedili i nastupi u zemljama Evrope, Amerike, Afrike i Azije, na kojima je izvodio resitale i klavirske koncerte (uz simfonijske i kamerne orkestre), svirajući često i kao član uglednih kamernih sastava u prestižnim koncertnim dvoranama (Esplanade u Singapuru, Muzikferajn u Beču, Palata Ujedinjenih nacija u Ženevi, Konzervatorijum Čajkovski u Moskvi, Operska kuća u Kairu i Operska kuća u Ho Ši Min Sitiju, …). Vrijedno je pomenuti njegovu saradnju sa Simfonijskim orkestrom Rusije, Orkestrom Praški virtuozi, Simfonijskim orkestrom Sajgona i Tokijskim ansamblom na međunarodnim festivalima, te nastupe s orkestrima i ansamblima iz Pariza, Harkova, Varšave, Firence, Kaira, Singapura, Tokija, Detmolda, Skoplja, Sarajeva, Mostara, Niša, Beograda, kao i s moskovskim Gudačkim kvartetom Glinka i pariskim Kvartetom saksofona Akson. Boris Kraljević vodi i majstorske kurseve u više zemalja Azije i Evrope, a pedagoški djeluje u Singapuru. Studenti prof. Kraljevića su dobitnici brojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima održanim u zemljama Evrope, Azije i Sjeverne Amerike. Povodom obilježavanja 250 godina od rođenja V. A. Mocarta, ugledni pijanista je za izdavačku kuću KNS Classical iz Španije snimio kompakt-disk s djelima slavnog austrijskog kompozitora, a za istog izdavača i kompakt-disk s kompozicijama Johanesa Bramsa. Boris Kraljević je umjetnički direktor međunarodnog festivala Dani muzike u Herceg Novom i član je žirija renomiranih međunarodnih pijanističkih  takmičenja.

 Na koncertu će biti izvedena djela Ludviga van Betovena, Pjotra Iliča Čajkovskog i Frana Paraća.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine − 4 =