Grad teatar – Najava programa za srijedu, 13. jul


Otvaranjem izložbe „Učitelji i učeni Hercegnovske likovne škole – iz fonda Narodnog muzeja Crne Gore”, 13. jula, u crkvi Santa Maria in Punta“, sa početkom u 21 čas, otpočeće likovni program XXXVII festivala „Grad teatar“. Izložbu priređujemo u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore, a kustosi izložbe su Snežana Ivović i Miloš Marjanović, istoričari umjetnosti. Festival “Grad teatar” sa Narodnim muzejom Crne Gore održava uspješnu i višegodišnju saradnju što je tokom konferencije za novinare povodom predstavljanja programa ovogodišnjeg festivala istakao i  Jakša Ćalasan, direktor te institucije.

Imajući u vidu specifičnost razvoja likovne scene Crne Gore, u JU „Grad teatar“ je ove godine odlučeno da se pažnju posveti onom dijelu fundusa NMCG koji je vezan za autore koji su završili Hercegnovsku likovnu školu. Fenomen Škole za likovne umjetnosti (1946. osnovana na Cetinju, a od 1948. do 1967. radila u Herceg Novom) jeste taj da je za dvadesetak godina rada u sedamnaest generacija iznjedrila neke od najboljih predstavnika crnogorskog savremenog slikarstva, ali i ostalih vizuelnih umjetnosti (kuriozitet je taj što je imala i odsjek za pozorišno slikarstvo, a arhivi pamte da je i Živko Nikolić bio učenik škole).

U pratećem tekstu izložbe, čiji su autori Snežana Ivović i Miloš Marjanović, navodi se i sledeće:  “Potreba čovjeka da se likovno obrazuje poznata je još od antičkih vremena. Razvijala se kroz epohe i zavisno od sredine, u određenim kontekstima i pristupima, ostala je do danas nezaobilazan stepenik u formiranju i obrazovanju čovjeka kao individue, a i društva, tj. kolektivne cjeline. U Crnoj Gori, u teškim poslijeratnim uslovima, sa željom da se što bezbolnije prevaziđu posledice ratnih trauma, sa prometejskom snagom, brzo i smjelo je započeo proces rehabilitacije zemlje u svim sferama života, a unapređenje kulture bio je jedan od glavnih stožera za prosperitet i uspješan preporod društva. U tom smislu, bilo je neophodno organizovati i postaviti na čvrste temelje rad vaspitno – obrazovnih, specijalizovanih, institucija. Dio tog procesa od izuzetnog kulturološkog značaja za Crnu Goru pripada osnivanju i djelovanju hercegnovske likovne škole”.

Na izložbi će biti prikazana djela Miodraga Dada Đurića, Vojislava Voja Stanića, Branka Filipovića Fila, Uroša Toškovića, Mirka Kujačića, Jovana Jova Ivanovića, Maria Maskareliija,  Luke Berberovića, Đorđa Pravilovića, Kemala Ramujkića, Luke Tomanovića,  Draga Đurovića, Milenka Žarkovića, Moma Vukovića,  Danice Danje Đurović, Vojislava Voja Tatara i Miloša Vuškovića.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 − eight =