„Grad teatar“ – Najava programa za poneđeljak, 8. jul


U poneđeljak, 8. jula, sa početkom u 21h, na Trgu pjesnika se nastavlja ovogodišnji književni program festivala gostovanjem  pjesnikinje Milice Špadijer.

Milica Špadijer rođena je 1989. godine u Beogradu. Osnovne i master studije završila je na Katedri za klasične nauke Filozofskog fakulteta, a usavršavala se u Engleskoj i Grčkoj. Doktorske studije pohađala je na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu.

Do sada je objavila zbirke poezije „Šar-planina” i „Novo groblje”. Laureat je nagrada „Lenkin prsten“ za najbolju ljubavnu pesmu,2023. godine i „Mladi Dis” za 2019. godinu, a sa svojim zbirkama je ušla i u uži izbor za nagrade „Branko Miljković, „Mika Antić”, „Đura Jakšić” i „Jefimijin vez”. Poeziju, prozu i prevode objavljivala je u časopisima Letopis Matice srpske, Polja, Povelja, Koraci, Bosanska vila, Književne novine, Književni magazin, Sent, Buktinja i drugim. Sa grčkog jezika prevela je roman „Kasandra i vuk” Margarite Karapanu, pjesničku zbirku „Afrodita u plavom” Petrosa Stefaneasa kao i izbor iz poezije Tomasa Calapatisa „Ovo mesto”. Član je Udruženja novinara Srbije i trenutno uređuje časopis „Mali Politikin Zabavnik”.  

Đorđe Matić o pjesničkom svijetu Milice Špadijer kaže da vješto balansira između nasilja i ljubavi, smrti i smijeha, svakodnevice i bajke: “U generaciji koja lako i mnogo piše, a teško se(be) izražava, Milica Špadijer nalazi svoj glas – glas koji donosi teško pomirljive suprotnosti: klasično obrazovanje i svakodnevicu, kritičnost građanke i gotovo dječje jezičke i misaone reflekse; samosvijest angažovane žene i zaigranost, humor i ispovjednost (Ja sam strašna žena / Večno uplašena); potrebu da se bude u svijetu i svijet intime, otvorenost ka konfuznom šumu postmodernog svijeta i nacionalni osjećaj… Upravo onako kako se ta summa mnogobrojnih protivrečja obznanjuje jednim trostihom pjesnikinje: I autorefleksija / Nesigurnost /I vera u stvarnost”.

Moderator večeri  je Jelena Nidžović, urednica i lektor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 + 12 =