Grad teatar – Najava programa za poneđeljak, 10. jul


U poneđeljak, 10. jula, sa početkom u 21h, na Trgu pjesnika se nastavlja ovogodišnji književni program festivala gostovanjem  Jurice Pavičića koji će predstaviti svoju zbirku eseja i kolumni pod nazivom „Knjiga o jugu“

Jurica Pavičić pisac, kolumnista, scenarista, filmski kritičar, od 1994. piše u različitim novinama neđeljnu kolumnu Vijesti iz Liliputa, u kojoj secira društvo, politiku i kulturu ratne i posleratne Hrvatske. Kolumna danas izlazi u Jutarnjem listu. Kao književnik debitovao je 1997. socijalnim trilerom Ovce od gipsa, u kojem problematizuje tematiku ratnog zločina u ambijentu ratnog Splita godine 1992. Po istom romanu snimljen je i film u režiji Vinka Brešana “Svjedoci”. Za scenario tog filma Pavičić je 2003. nagrađen Velikom zlatnom arenom festivala u Puli. Napisao je i romane:  Nedjeljni prijatelj, Minuta 88, Kuća njene majkeCrvenkapicaŽena s drugog kata, Crvena voda,  Prometejev sin  i Mater dolorosa; zbirke pričaPatrola na cesti, po čijoj naslovnoj priči je snimljena mini-serija u režiji Zvonimira Jurića, Brod u dvorištuSkupljač zmija (izbor najboljih priča s pogovorom Dragana Velikića); monografije: Hrvatski fantastičari – jedna književna generacijaPostjugoslavenski film – stil i ideologija  i Klasici hrvatskog filma jugoslavenskog razdoblja; zbirke eseja i kolumni: Vijesti iz LiliputaSplit by NightNove vijesti iz LiliputaKnjiga o jugu; slikovnicu Tri kuće, tri prijatelja.

Katarina Luketić je u svojoj recenziji “Knjige o jugu” u Tportalu istakla sledeće: “Pavičićeva knjiga dijelom popunjava jednu polupraznu knjišku policu s oznakom: Mediteran, mediteranstvo i mediteranizam. Naime, iako ovdašnje elite decenijama insistiraju na hrvatskoj pripadnosti Mediteranu, ta je pripadnost uglavnom deklarativna i neopisana. Malo je suvislih tekstova koji autentično – savremeno, bez stereotipa i klanjanja spomenicima tradicije – svjedoče o tome što Mediteran u ‘nama’ doista jeste…. ‘Knjiga o jugu’ dokaz je da su u sredinama poput naše, u kojima je štošta neistraženo i neispisano, upravo novinski tekstovi često iznimno bitni za stvaranje savremene antropologije domaćeg terena. Zato, čak i ako ste čitali u novinskom formatu eseje okupljene u ovoj knjizi, svakako je uzmite u ruku i čitajte ih opet i iznova”.

Moderator večeri je Mića Vujičić, književnik i novinar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 1 =