Grad teatar – Najava programa za petak, 21. jul


U petak, 21. jula, sa početkom u 21h, na Trgu pjesnika se nastavlja ovogodišnji književni program festivala gostovanjem  Vesne Goldsvorti.

Vesna Goldsvorti rođena je u Beogradu. Diplomirala je na beogradskom Filološkom fakultetu, a od 1986. živi u Velikoj Britaniji, gdje je doktorirala i gdje danas radi kao redovni profesor engleske književnosti i kreativnog pisanja na univerzitetima u Ekseteru i Istočnoj Angliji. Autor je studije Izmišljanje Ruritanije, memoarsko-autobiografske knjige Černobiljske jagode, zbirke pjesama Solunski anđeo, i romana Gorski, Gospodin Ka i Gvozdena zavjesa: Ljubavna priča. Njene knjige prevedene su na dvadesetak svjetskih jezika i stekle su status bestselera u nizu evropskih zemalja. Solunski anđeo, dobitnik nagrade „Robert Krošou”, bio je knjiga godine londonskog TajmsaČernobiljske jagode su serijalizovane u Tajmsu i na Bi-Bi-Siju, a roman Gorski, takođe serijalizovan na Bi-Bi-Siju, bio je u užem izboru za književnu nagradu Bejlis. Izabran je za knjigu godine britanskog knjižarskog lanca Voterstouns i za specijalnu preporuku za čitanje njujorškog Tajmsa. Gvozdena zavjesa: Ljubavna priča, stavljena je na listu za književnu nagradu Dablina, bila je na listi najboljih knjiga 2022. za Times, the Independent and the Financial Times; na listi najboljih knjiga 2023. za the New Yorker, i dobitnik nagrade “Momo Kapor”.

O njenom poslijednjem romanu Džejms Stjuart je napisao u Gardijanu da: “Stranice lete, a Goldsvortino pažljivo ispitivanje unosi toplinu i simpatiju u njenu priču o pripadnosti i izdaji. Napeta, zamišljena i često urnebesna, ‘Gvozdena zavesa’ pronalazi blistave iskre, kao i tmurnost u umirućem žaru hladnog rata”, dok je Nik Renison za Sandej Tajms izjavio :” Sjajno… Podijeljeni kontinent bio je u središtu bezbrojnih romana tokom decenija, ali malo njih je moglo biti tako pametno konstruisano ili bolje ispričano od ‘Gvozdene zavjese’ Vesne Goldsvorti… Briljantno napisano”.

Moderator večeri je Božena Jelušić, profesorica, pisac, kolumnistkinja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + 3 =