Grad teatar – Najava programa za neđelju, 23. jul


U neđelju, 23. jula, na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas, nastavlja se dramski program ovogodišnjeg festivala „Grad teatar“. Na programu je predstava  „Aladinova čarobna lampa“, po motivima istoimene bajke iz čuvene persijske zbirke pripovjedaka „1001 noć“ u dramatizaciji Igora Bojovića, a u režiji Milana Karadžića. Predstava je produkcija Gradskog pozorišta Podgorica, a predviđena je za uzrast 5+.                                              

Reditelj Milan Karadžić je o predstavi rekao sledeće: “Maštovita i lijepa Šeherzada priča sultanu Šahrijaru čudesne propovijesti, svake noći drugu priču. Hiljadu i jednu noć traje pripovjedanje. Iz tog mita stvorena je ogromna riznica persijskih bajki pod naslovima ‘1001 noć’ ili ‘Arapske noći’  koje vijekovima predstavljaju obaveznu literaturu odrastanja djece na svim kontinentima. Bajke o Sindabu moreplovcu, Alibabi i četrdeset razbojnika i Aladinu i duhu iz čarobne lampe pričaju se vjekovima, doživljavajući neminovne promjene, shodno vremenima koja određuju nove interpretacije. Kažu da je ‘Aladinova čarobna lampa’ bila prva priča koju je Šeherzada ispričala. Arhetipska čežnja za čudom koje će ispuniti sve naše želje sa ishodima srećnog kraja za one koji su vrijedni, dobri, koji vole snažno, itekako nam je potrebna u ovom vremenu.”   

Pored Milana karadžića, reditelja predstave i Igora Bojovića, dramaturga, autorski tim čine Andreja Rondović, scenografkinja,  Lina Leković, kostimografkinja. Scenski pokret i koreografiju potpisuje Slavka Nelević, a muziku Leo Đokaj.

U predstavi igraju: Lazar Đurđević, Lara Dragović, Omar Bajramspahić, Miloš Pejović, Maja Šarenac, Emir Ćatović/Vukan Pejović, Stefan Vuković, Marija Đurić  i Davor Dragojević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 + 3 =