Grad teatar na 71. Samitu festivala umjetnosti u Peraladi i Đironi (Španija)


JU „GRAD TEATAR“ NA SAMITU FESTIVALA UMJETNOSTI U ORGANIZACIJI EVROPSKE FESTIVALSKE ASOCIJACIJE (EFA), ODRŽANOJ U PERALADI I ĐIRONI OD 23. DO 26. APRILA

U organizaciji EFA, Evropske asocijacije festivala, koja okuplja oko 100 festivala iz 40 zemalja,  održana je 71. Samit festivala umjetnosti od 23. do 26. aprila u Peraladi i Đironi (Španija). Domaćin Samita bio je Festival Kastel de Peralada.

Kako je JU „Grad teatar“ Budva članica EFA od 2021. godine, ovo je bila prilika da predstavnici institucije neposredno učestvuju u radu Skupštine i članove Evrospke asocijacije festivala upoznaju sa aktivnostima „Grada teatra“.

Samitu je prisustvovalo 227 učesnika, zvaničnika EFA, predstavnika festivala i festivalskih udruženja širom Evrope članova EFA, predstavnika gradova pokrovitelja festivala, gradova kandidata, kao i lokalnih zvaničnika Peralade i Đirone, koji su podržali organizaciju Samita. JU „Grad teatar“ su zastupale Milena Lubarda Marojević, direktorica, Svetlana Ivanović, glavna urednica programa, i Aleksandra Maslovar, menadžerka za programske politike i planiranje.

Tokom generalne Skupštine EFA, kojom je predsjedavao Jan Brajrz (Jan Briers), predsjednik Evropske asocijacije festivala, predstavljen je istorijat „Grada teatra“, dosadašnje aktivnosti institucije, započeti međunarodni projekti, kao i dugoročni ciljevi.     

U radnom dijelu, predstavnice institucije pratile su panel diskusije, učestvovale u radionicama, ali i imale niz razgovora sa direktorima i menadžerima evropskih festivala sa ciljem ostvarivanja saradnje i razmjene programa u narednom periodu.

Uz to, sa zvaničnim predstavnicima EFA vođeni su razgovori i postignut preliminarni dogovor o organizovanju Skupštine festivala umjetnosti u Budvi u maju 2026. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 + 8 =