Grad teatar – Lajko Feliks Kvartet

 

Grad teatar Budva - 29

 
 

U subotu, 11. jula 2015. godine, na sceni između crkava, održan je koncert Lajko Feliks kvarteta. Sa Lajkom Feliksom su nastupili Antal Brašno, Mihael Kurina i Ferenc Kurina.

 

Lajko Feliks Kvartet - 1

Lajko Feliks Kvartet - 2

Lajko Feliks Kvartet - 3

 

U obrazloženju ovogodišnje selekcije se navodi: „Lajko Feliks kvartet, orkestar predvođen čuvenim mađarskim violinistom čiji se način komponovanja i izvođenja već neko vrijeme smatra jedinstvenim i prepoznatljivim u svijetu savremene muzike. Na originalan način improvizujući unutar i izvan folk, rok, klasične, džipsi, bluz i džez muzike, Lajko Feliks postiže jedan potpuno autentičan efekat, za kojeg vjerujemo da će prostor između budvanskih crkava zvučno obojiti iznova, i nastaviti onu erupciju tonova koja je započeta našom festivalskom baletskom produkcijom „Bolero“ za koju je Lajko Feliks komponovao muziku“.

 

Lajko Feliks Kvartet - 4

Lajko Feliks Kvartet - 5

Lajko Feliks Kvartet - 6

Lajko Feliks Kvartet - 7

 

Feliks Lajko je rođen 1974. godine u Bačkoj Topoli, gradu koji se nalazi u multi etničkoj i multi kulturalnoj Vojvodini (današnjoj Srbiji). Počeo je sa sviranjem citre, kasnije je Lajko napustio srednju muzičku školu u Subotici kako bi otišao u Budimpeštu sa violinom gdje postaje član kvarteta „Dresch“. Od tada živi na relaciji  Budimpešta-Subotica, gdje predstavlja i kulturno povezuje Mađarsku sa svojom rodnom Vojvodinom. ”Moja muzika se bazira na varijacijama mog instrumenta i osjećanju koje ono iskazuje. Ne bavim se bilo kojom vrstom muzike novog stila; držim se svog načina u improvizovanju i komponovanju. Ne pravim razliku među muzičkim stilovima i trendovima; sviram folk, klasiku, rok, bluz, džez i improvizujem”. Lajko je svirao sa velikim brojem poznatih bendova i muzičara. Imao je nekoliko koncerata sa Aleksanderom Balaneskuom i duvačkim ciganskim bendom Bobana Markovića. Njegova muzika za violinu je osvojila muzičku publiku Tokija, Amsterdama, Berlina, Bratislave, Praga, Budimpešte, Beograda, Sarajeva, Ljubljane, Frankfurta, Lijona, Bordoa, Venecije, Verone, Edinburga, Londona, Talina, Beča i Njujorka. Za njega često kažu da je „đavolji violinista“, Paganini Vojvodine. Kad je na bini sa instrumentom – bilo da je to violina ili citra, Lajko je sposoban za sve, od čuvanja svoje publike do toga da im prikaže svijet koji se otvara samo onima koji su rođeni sa specijalnim talentom. Feliks Lajko svojoj muzici prilazi prilično impulsivno. Nema potrebe da se definiše stil ili žanr njegove muzike, zato što se kod njega radi baš o suprotnom: prevazilaženju stilova, prihvatanju neobjašnjivog. Bio je član “Gyorgy Szabados” benda, “ Makuz i Boris Kovač“ benda, Ritual Nova. Lajko je komponovao muziku i za nekoliko pozorišnih predstava. Između ostalog, napisao je muziku za predstavu “Državni neprijatelj“ u produkciji Subotičkog pozorišta. Jozef Nađ ga često zove da komponuje muziku za njegove predstave, a komponovao je i muziku za koreografije Ivet Bozsik. Takođe je komponovao muziku za film ,,Točkovi” Đorđa Milosavljevića. Komponovao je i himnu za sarajevski kulturni festival, “Sarajevska Zima”. Učestvovao je u mnogim filmovima, Mikloš Janesko je snimio kratki film ,,Sviraj Feliks” (Play, Felix!) o njemu. Komponovao je muziku za  “Towards a New Atlantis”, projekat koji se izvodio na Venecijnskom bijenalu 2000. godine. Lajko je takođe komponovao muziku i glumio glavnu ulogu u Kornel Mundruczovom filmu ,,Delta”, koji je osvojio malu nagradu u Kanu i nominovan je za Zlatnu palmu. Na Mađarskom filmskom festivalu 2008. godine je uzeo nagradu za najbolji film, a Lajko je nagrađen za najoriginalniju autorsku muziku na festivalu.

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS