Grad teatar – Koncert Srđana Bulatovića, Darka Nikčevića i Dragoljuba Đuričića

 

Grad teatar 2013 - 445

 
 
 

U subotu, 27. jula 2013. godine održan je koncert na sceni između crkava sa kojim je završen muzički program 27. festivala „Grad teatar“. Na koncertu su nastupili Srđan Bulatović i Darko Nikčević gitariste i bubnjar Dragoljubom Đuričić.

 

Grad teatar Budva - Srđan Bulatović - Darko Nikčević - Dragoljub Đuričić - 1

 

Darko Nikčević (Nikšić 1971.) je flamenko gitarist i kompozitor. Završio je Elektrotehnicki fakultet u Podgorici, a master diplomu (MSc) je stekao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu (odsek Audio i video tehnologije). Radi na Muzičkoj akademiji na Cetinju kao rukovodilac elektro-akustičke laboratorije i predavač na predmetu Muzička tehnologija. Učesnik je brojnih koncerata u Crnoj Gori, Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Grčkoj, Holandiji, Italiji, Velikoj Britaniji i Španijii. Autor je prvog albuma instrumentalne muzike u Crnoj Gori “Flamenco” (1994.) u izdanju Muzičke produkcije Radio Televizije Crne Gore i koautor, sa klasičnim gitaristom Srđanom Bulatovićem, CD-a “DUO“ (2001.), “Nostalgija“ (2005.), “Dodir Crne Gore” (2011.) i “Sinergija” (2012.). U Sloveniji je sa flamenko grupom Duende snimio istoimeni album sa svojim kompozicijama (2003.). Autor je knjiga “Škola gitare” (2000.), “Moć gitare” (2004.), “Guitarra romantica” (2008.) i “Audio-tehnologija” (2011) i koautor, sa Srđanom Bulatovićem, dva izdanja udžbenika “Gitara za početnike” (2006. i 2011.). Učestvovao je na velikom broju muzičkih emisija, koncerata i spotova mnogih radio i TV stanica u Crnoj Gori, Srbiji (Studio B), Hrvatskoj (HRT), Sloveniji (TV Slovenije i TV3) i Španiji (RNE – Radio Nacional de España). Član je Udruženja kompozitora Crne Gore. (www.gitara.me)

 

Darko Nikčević

 

Srđan Bulatović (Podgorica 1972.) počeo je svirati gitaru sa osam godina u klasi nastavnika Miodraga Ćupića, kod koga završava nižu muzičku školu, i koji ga usmjerava na profesionalno bavljenje gitarom. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Srđana Tošića, potom završava specijalističke studije gitare na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a zatim magistrira i doktorira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Vere Ogrizović. Prvi je diplomirani gitarista i magistar gitare u Crnoj Gori. Pored aktivnog bavljenja koncertnom djelatnošću kao solista, zajedno sa flamenko gitaristom Darkom Nikčevićem osniva duo gitara 1991. godine. Preko ovog dueta upoznaće muziku i drugih žanrova kao sto su flamenco, filmska, etno i džez muzika, koji ce u korelaciji sa klasičnom imati snažan uticaj na njegovo dalje bavljenje muzikom. Nezaobilazan je i pedagoški rad zasnovan na empirijskim principima koji ce kroz godine rada sa generacijama različitih uzrasta uticati na njegov dalji razvoj. Nastupao je kao solista i u raznim kamernim sastavima u zemlji i inostranstvu (Srbija, Hrvatska, Slovenija, BiH, Grčka, Italija, Mađarska, Francuska, Njemačka, Holandija, Egipat, Velika Britanija). Autor je knjige “Zbirka kompozicija i etida” za klasičnu gitaru (2003.), te koautor, sa Darkom Nikčevićem, dva izdanja udžbenika “Gitara za početnike” (2006. i 2011.). Snimao je muzičke emisije, koncerte, spotove i sl. za radio i televiziju (RTV CG, RTS, HRT, TV SLO, TV Nil – Egipat, MTV – Madarska, Radio Kopar…). Kao solista, objavio je CD-e “Gitara”, koji je ujedno i prvi CD klasicne muzike snimljen i izdat u Crnoj Gori (1998.), i “Live in Belgrade” (2010.). U koautorstvu sa Darkom Nikčevićem izdao je CD-e “Duo” (2001.), “Nostalgija” (2005.), “Dodir Crne Gore” (2011.) i “Sinergija” (2012.). Jedan je od osnivača i predavača na “Bar guitar festu”, i umjetnički direktor “GitarArt Summer Festivala” u Herceg Novom. Osnivač je odsjeka gitare u Srednjoj muzičkoj školi u Podgorici gdje radi kao profesor, kao i na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Održao je više majstorskih kurseva u zemlji i inostranstvu. (www.gitara.me)

 

Srđan Bulatović

 

Dragoljub Đuričić je rođen 1954. godine na Cetinju. Što se tiče muzičkog obrazovanja koje je stekao, ističe se samo činjenica da je u Dubrovniku 1970. god. pokušao da upiše srednju muzičku školu, ali je bio odbijen kao antitalenat.

Početkom 70-tih godina u Herceg-Novom sa svojim školskim drugovima osniva prvu grupu pod imenom THE END, zatim grupu KRUNE da bi se ’72. priključio već poznatoj grupi EXODUS. Krajem ’72. godine osniva svoju grupu VERITAS i vrlo brzo postaju poznati. ’75. godine se seli u Beograd u želji za daljim napredovanjem.

Priključuje se grupi RIBELLI sa kojom nastupa po čitavoj SFRJ prateći gotovo sve popularne pjevače pop&rock muzike tog vremena (Z. Pejaković, D.Prelević, K.Monteno, D.Popović, A.Dedić, G.Novak, L.Novaković, B.Veletanić, N.Knežević i mnogi drugi). ’77. godine nastupa u grupi MAMA-COCO na čelu sa Dadom Topićem. ’78. godine grupa MAMA-COCO prati Zdravka Čolića na do tada a i posle najvećoj turneji po SFRJ koja se zvala PUTUJUĆI ZEMLJOTRES. Tada se snima i prvi muzički film tadašnje Jugoslavije PUTUJUĆI ZEMLJOTRES.

Krajem ’70-ih i početkom ’80-ih godina, Đuričić je svirao u dva poznata benda: prvo u YU GRUPI ( 2 godine), a zatim u LEB&SOL (6 godina). ’87. prelazi u hard rok grupu KERBER (3 godine), nakon čega se ponovo vratio u LEB&SOL. U međuvremenu on je sarađivao sa velikim brojem različitih – od svetski najpoznatijih do alternativnih umetnika. Snimio 70-tak albuma što kao studijski muzičar što kao član grupa u kojima je svirao.

U karijeri je odsvirao više od 6000 koncerata na svim kontinentima sem Antartika. Od ‘97. vođa je orkestra koji prati najpopularnijeg pevača na balkanu Zdravka Čolića. Njegov prepoznatljivi način sviranja u kome uvek postoji balans između emocija i tehnike učinio ga je izuzetno poštovanim, dok je njegova komunikativna priroda doprinela da on postane jedan od najpopularniji jugoslovenskih muzičara uopšte. Gospodin Đuričić je jedan od retkih koji je prekršio pravilo da bubnjari nemaju svoj “opis radnog zadatka”, već je bubnjeve izbacio u prvi plan i ubacio ih u grupu vodećih solističkih instrumenata.

“Muzika je bazirana na ritmu, život je baziran na njemu. Ako srce ne otkuca tri puta u ritmu, četvrti put neće ni otkucati.” D.Đuričić.

Možda najbolje o njemu i muzici koju izvodi govori članak koji je izašao u britanskom casopisu “Independent”:

“Although a powerful and accomplished rock drummer, Dragoljub Đuričić specialized in thumping out rolling, irregular beath on the toms in a way reminiscent of Edward Vesala.” Independent, 1995.

Sa grupom LEB&SOL često je svirao po najpoznatijim svetskim dvoranama i klubovima Londona, Pariza, Madrida, Rima, Milana, Stokholma, Toronta, Vankuvera, Čikaga, New Yorka, LosAngelesa. Krajem 1998. godine osniva grupu The drums company, sa kojom je do sada održao koncerte u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, Mađarske, Holandije, Norveške, Nemačke, Italije, Švedske, Austrije, Monaka, Grčke…

Početkom ‘98. godine osniva grupu TWO DRUMS&PERCUSION koja prerasta krajem godine u grupu DRUMS Company. Grupa doživljava veliki uspeh i ide na turneju po Srbiji i Crnoj Gori i održava stotinjak koncerata posle čega vrlo brzo stižu pozivi sa raznih festivala. Sa holandskim kompozitorom Laurens van Rooyenom učestvuje u spektaklu DANCE-OPERA, ORFEO u Amsterdamu 2006. god. Trenutno priprema operetu za bubanj, trubu i glas BALKAN AVALANCHE (www.dragoljubdjuricic.com).

 

Dragoljub Đuričić

 

Na programu su bile sljedeće kompozicije: RITMICO, POD GOROM, VRSUTA, DUNJA, VRELA VODA NA VALOVE, FISTANLIJA, MATIJA, SLAVIC PERPETUUM MOBILE, IGRA, JOŠ NE SVIĆE, DIMITRIJE, POSKOČI, POLJEM SE VIJA.

 

Darko . Dragoljub - Srdjan

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

Posjetioci koncerta