Grad teatar – Koncert njemačkog umjetnika Niklasa Šmitautorak, 06. avgusta 2019. godine, upriličen je koncert njemačkog umjetnika Niklasa Šmita(violončelo), ukrajinskog umjetnika Oleksija Molčanova  (klavir) i crnogorskog umjetnika Mirana Begića (violina). Koncert U krugu Baha i Mendelsona, je održan u crkvi Santa Marija. JU „Grad teatar“ realizuje koncert u saradnji sa Muzičkom akademijom Cetinje.

     Niklas Šmit je studirao  u Hamburgu violončelo, a kasnije u Kelnu gdje je bio i redovan gost na Menjuhin akademiji u Gštadu. Godine 1980. osnovao je trio Fontenay zajedno sa violinistom Majklom Mukeom i pijanistom Volf Hardenom. Snimali su za izdavačke kuće ‘Teldec’, ‘EMI’ i ‘Philips’, a većina snimaka dobila je nacionalne i međunarodne nagrade, uključujući njemačku Rekordnu nagradu 1994. god, za kompletno snimanje Betovenova tria i Diapason d’Or. Niklas Šmit je redovno pozivan na renomirane muzičke festivale. U avgustu 2012. godine, izdao je CD Pjevajući violončelo s Šubertovim Arpeđoneom i Betovenovim kompletnim varijacijama za violončelo i klavir u saradnji sa svojim klavirskim partnerom Džonom Čenom, a 2014.god. je objavljen sledeći CD sa kompozicijama Ričarda Štrausa i Sergeja Rahmanjinova. Niklas Šmit je režirao renomiranu hamburšku seriju kamerne muzike ,,Fontenay Classics” od 1999.god, u kojima nastupaju vodeći svjetski ansambli i solisti. U okviru ove serije – nakon Šubertijade 2011. godine, Bramsijade 2013 – 2014. godine, održava se druga po redu Šubertijada u Hamburgu. Takođe je direktor Međunarodnog festivala ljetnje škole Mendelson u Hamburgu i Međunarodnog takmičenja kamerne muzike Hamburg ICMC. 2010. godine osnovao je vlastitu etiketu pod nazivom Fontenay Classics International FCI, koja je već izdala osam CD-a. Niklas Šmit svira na violončelu Rogeri (Breša) iz 1700. godine.

Oleksij Molčanov je pijanista koji je srednju muzičku školu završio u Kijevu, u klasi profesorke Lidije Šur. Kijevski Državni Konzervatorijum je završio i magistrirao na klavirskoj katedri u klasama prof. Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. U toku školovanja osvajao je nagrade od kojih je značajno pomenuti pobjedu na takmičenju Lisenko u Lavovu 1984.godine. Dobitnik je specijalne nagrade za izvođenje obavezne kompozicije na i takmičenju Rahmanjinov u Moskvi 1983.godine. Nastupao je kao solista i u brojnim kamernim sastavima u Ukrajini, Rusiji i Nemačkoj. Vrijedi zabilježiti turneje sa recitalima po Ukrajini i Libanu, nastup u Švajcarskoj, koncerte sa brojnim orkestrima (Filharmonija Lavov, Filharmonija Dnjepropetrovsk, Filharmonija mladih Harkov). Poseban značaj ima saradnja u klavirskom duu sa V.Muravskim u periodu 1988-1992.godine. Ostvaren je niz programa, snimaka za državne  radio i televizijske stanice Ukrajine. Duo je dobitnik nagrade “Nova imena”. Sarađivao je sa Savezom kompozitora Ukrajine na projektima savremene muzike i u kamernom duu sa G. Kabinim (violina). Od 1995.godine živio je u Srbiji, gdje je nastavio umjetničke i pedagoške aktivnosti. Pripremio je više programa koji su bili uspješno izvedeni na koncertima u Nišu, Kragujevcu, Zaječaru, Negotinu i Kotoru. Kao posebno značajan nastup, izdvaja se solistički  koncert na festivalu Mokranjčevi dani. U Crnu Goru se doselio 1999. godine. Svoj profesionalni i umjetnički angažman uspješno  nastavlja na svim značajnim scenama širom zemlje i u inostranstvu. Nastupao je na festivalima Mokranjčevi dani, Nimus, A Tempo, KotorArt, ,Montenegro music fest, Barski ljetopis, Espressivo, Nei suoni dei luoghi, Budva Grad Teatar.

Miran Begić je rođen u Podgorici gdje je završio nižu i srednju muzičku školu u klasi profesora Vilija Ferdinandija. Debi sa Simfonijskim orkestrom imao je sa svojih 13 godina izvodeći koncert Feliksa Mendelsona u e-molu. Muzičku akademiju je upisao u Podgorici, klasa profesora Miroslava Rusina, a diplomirao na Cetinju u klasi profesora Uroša Pešića. Magistarske studije iz violine kao i specijalizaciju iz kamerne muzike je završio na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. Usavršavao se kod profesora Pavela Vernjikova i Erika Grinberga. Na republičkim i saveznim takmičenjima mladih muzičara osvajao je prve nagrade. Dobitinik je prve nagrade na VI Međunarodnom takmičenju “Petar Konjović” u Beogradu. Njegova izvođačka aktivnost  je vezana za koncertne podijume Italije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Grčke, Austrije, Poljske, Francuske, Albanije, Engleske , Libana, Bugarske, Švedske, SAD-a, Brazila i Rusije. Nastupao je sa umjetnicima poput: Aleksandar Bondurijanski, Vilfrid Strele, Gigla Katserova, Piter Langartner, Jaroslav Nadržicki, Viktor  Uzur, Silva Skenderi, Mihael Bereznitski, Ljubiša Jovanović, Herbert Kefer, Barbara Hendriks, Sergej Simbatijan, Žan Reis, Darinka Matić-Marović. Više puta je nastupao kao solista sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom i međunarodnim studentskim orkestrima. U oktobru 2014.godine nagrađen je titulom počasnog profesora Državnog muzičkog Instituta Ipolitov–Ivanov u Moskvi. U period od 2010. do 2016 obavljao je funkciju dekana Muzičke akademije na Cetinju gdje je angažovan kao redovni profesor na predmetima violina, kamerna muzika i orkestar. Osnivač je i umjetnički direktor Ljetnje akademije i festivala Esspresivo.