Grad teatar – Koncert italijanskih kancona i ruskih romansi

 

FINAL plakat GT 28 - 250

 
 

U neđelju, 27. jula 2014. godine, nastavljen je muzički program ovogodišnjeg festivala, nastupom još jednog umjetnika koji je muzičku karijeru započeo u Budvi, poznatog baritona Marka Kalajanovića.

 

Grad teatar - Koncert - Marko Kalajanovic i Milica Sekulic - 1

Grad teatar - Koncert - Marko Kalajanovic i Milica Sekulic - 2

 

Marko Kalajanović, završio je osnovne diplomske i post-diplomske specijalističke akademske studije iz oblasti solo pjevanja na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi prof. emeritus Radmile Bakočević. Nastupao je u Narodnom pozorištu u Beogradu, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Narodnom pozorištu u Sarajevu i Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru, tumačeći glavne baritonske uloge u operama: Đuzepe Verdi ,,BAL POD MASKAMA’’ (Renato), Đuzepe Verdi ,,ATILA’’ (Ecio), Đuzepe Verdi ,,TRAVIJATA’’ (Žorž Žermon), Pjotr Ilič Čajkovski ,,EVGENIJE ONJEGIN’’ (Onjegin), Frančesko Čilea ,,ADRIJANA LEKUVRER’’ (Mišone), Žorž Bizet ,,KARMEN’’ (Toreador Eskamiljo), Đakomo Pučini ,,BOEMI” (Marčelo), Gaetano Doniceti ,,LJUBAVNI NAPITAK’’ (Belkore), Gaetano Doniceti ,,POZORIŠNE ZGODE I NEZGODE – VIVA LA MAMMA’’ (Biskroma), Marko Frizina ,,POD OVIM ZNAKOM’’ (Car Konstantin Veliki), Zlatan Vauda ,,Ježeva kuća’’ (Jež), Filip Glas ,,DERIŠTA’’ (Pol), Jasmin Osmanagić ,,ALMA’’ (Babo Alibeg).

2011. godine učestvovao je na festivalu ,,Opera in Piazza Giuseppe di Stefano’’ u Odercu (Italija), tumačeći ulogu Belkorea u Donicetijevoj operi ,,Ljubavni napitak’’, nastupivši sa Slovenskim narodnim gledališčem iz Maribora. Održao je veliki broj solističkih koncerata i nastupao na muzičkim festivalima u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Njemačkoj i Italiji.

Dobitnik je brojnih nagrada kao što su: Prva nagrada na ,,Republičkom takmičenju solo pevača Srbije’’ u Beogradu; Druga nagrada na takmičenju operskih pevača ,,Ondina Otta’’ u Mariboru; Prva nagrada na takmičenju ,,Petar Konjović’’ u Beogradu; Prva nagrada i laureat na takmičenju solo pevača ,,Nikola Cvejić’’ u Rumi; Prva nagrada, nagrada novinara, nagrada publike, nagrada za najboljeg debitanta i nagrada za mediteranski zvuk na muzičkom festivalu ,,Budva 2006’’ (sa grupom Inkanto)… Dobitnik je godišnje nagrade za najboljeg mladog umjetnika u 2011. godini koju dodeljuje Udruženje muzičkih umetnika Srbije, čiji je član od 2005. godine, sa statusom samostalnog umjetnika.

 

Grad teatar - Koncert - Marko Kalajanovic - 1

Grad teatar - Koncert - Marko Kalajanovic - 2

 
Marka Kalajanovića je na klaviru pratila Milica Sekulić, pijanistkinja iz Beograda.

Milica Sekulić, pijanista iz Beograda, učila je klavir sa prof. Olgom Bauer. Na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu je magistrirala klavir u klasi prof. Mirjane Šuice Babić i diplomirala čembalo u klasi prof. Miloša Petrovića na FMU u Beogradu. Na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Stokholmu završila je solističke postdiplomske studije u klasi prof. Anderša Šilstroma i specijallzjrala na studijskom programu za klavirsku pedagogiju. Osvojjla je mnogobrojne nagrade sa najvišim plasmanima na saveznim i internacionalnim takmičenjima kao solista i u klavirskom duu. Kao student FMU nagrađena je 1999, za najbolje izvođenje sonate iz Fonda Katarine Aćimović, i 2000, kao najperspektivniji student klavirskog odsjeka iz Fonda Emila Hajeka. Pohađala je kurseve klavira Dmitrija Baškirova, Olivere Đurđević, Mišela Dalbertoa, Petera Topercera i Aleksandra Madžara. Kao stipendista Kraljevine Švedske predstavljala je Kraljevsku muzičku akademiju: na Gotlandu, u Dubrovniku (kurs moderne muzike i barokne muzike za čembalo u klasi prof. Petera Lonenberga), u Ljetnjoj školi Pola Robertsa (prof. na Gildhol školi u Londonu), u Kastelfranku u Francuskoj, a kao stipendista KMH u Švedskoj na seminarima Mišela Berofa, Stefana Voitasa (Poljska), Erlka Tavasa Šene, Jonti Solomona (London), Hokana Ostbea (Norveška – muzika Mesijana), Grete Erikson, Emanuela Krasovskog ( Rusija ), Margarete Fjodorovne (Rusija), Arnea Torgera (Vajmar), Tsuyoshi Tsutsumi (Japan – kurs violončela i kamerne muzike), Tria Altenberg . Milica Sekulić je nastupala kao solista i član kamernih ansambala sa preko 80 muzičara u Jugoslaviji, Francuskoj, Švedskoj, Engleskoj, Irskoj, Danskoj,  Finskoj i Japanu. Svirala je sa Orkestrom Vojske Jugoslavije, Beogradskom filharmonijom, Stokholmskim Akademskim Orkestrom i Švedskom Kraljevskom Filharmonijom (dirigenti Angel Šurev, Helena Soderman, Mats Rondin).

U februaru 2011. godine Milica Sekulić je u saradnji sa istaknutim muzičarima i kompozitorima Srbije i Japana, imala Koncert savremene srpske i japanske muzike u sali Jumeria (Yumeria Hall, Токуо). Od srpskih kompozltora izvedena su djela Ivane Stefanović, Srđana Hofmana, Đure Živkovića, Ljubice Marić i Miloja Milojevića. Milica Sekulić je održala predavanje pod nazivom Srpska klavirska muzika, u Ambasadi Republike Srbije u Tokiju, koje su posjetili japanski kompozitori, kritičari, i ljubitelji savremene muzike. Koncert i predavanja naših i japanskih umetnika je podržao Jugokoncert, i Japansko udruženje kompozitora. Član je Udruženja muzičkih umjetnika Srbije od 2002. godine. Dobitnik je godišnje nagrade Udruženja muzičkih umjetnika Srbije za najboljeg mladog umjetnika u 2007. godini. Milica Sekulić je zaposlena u Muzičkoj školi “Stanković” u Beogradu kao profesor klavira.

 

Grad teatar - Milica Sekulic - 1

Grad teatar - Milica Sekulic - 2

 

R. Falvo: Dicitencello vuje

E. de Curtis: Non ti scordar di me

E. de Curtis: Tu ca nun chiagne

E. di Capua: Г te vurria vasa Milica Sekulić

S. Cardillo: Core ‘ngrato

F. P. Tosti: ‘A vucchella

C. Debussy: Clair de lune Milica Sekulić

Г. Гарнишевская:  Я встретил вас

А. Н. Пахмутова: Нежность

Н. В. Богословский: Темная ночь

Б. И. Фомин: Только Раз Milica Sekulić

Я. А.Френкель: Журавли

А. Н. Пахмутова: Как молоды мы были

 

Grad teatar - Koncert - Marko Kalajanovic i Milica Sekulic - 3

 

Publika 1

Publika 2