Grad teatar – Koncert crnogorskih umjetnika Luke Perazića, Đine Perazić, Koste Popovića i Nataše Popovićčetvrtak, 08. avgusta 2019. godine, održan je koncert  crnogorskih umjetnika Luke Perazića (violina), Đine Perazić (klavir), Koste Popovića (violončelo) i Nataše Popović (klavir), koji su izvodili kompozicije J.S.Baha, L.V. Betovena, C.Franka i D. Popera.  Koncert pod nazivom Zvijezde Made in Montenegro se održao u crkvi Santa Marija. JU „Grad teatar“ je ovaj koncert realizovao u saradnji sa Muzičkom akademijom Cetinje.

Luka Perazić je rođen 2001. u porodici muzičara. Sa osam godina je počeo da svira violinu, u klasi prof. Vilija Ferdinandija, u  školi “Vasa Pavić”.  Sa dvanaest godina je imao prvi nastup sa orkestrom, a prvi solistički koncert kao petnaestogodišnjak. Učestvovao je na velikom broju takmičenja u Srbiji, Italiji, Albaniji, Makedoniji, Češkoj i Velikoj Britaniji, gdje je osvajao uglavnom prve ili specijalne nagrade.

Đina Perazić je rođena 1997. u Podgorici, kao dio muzičke porodice. Svoje muzičko obrazovanje započela je sa šest godina, u klasi prof. Anke Asanović, u školi “Vasa Pavić”. Stručnoj javnosti poznata je već od prvih nastupa i osvojenih nagrada na takmičenjima u državi i regionu, među kojima se ističe specijalna nagrada sa osvojenim maksimalnim brojem poena na X konkursu Euterpe, održanom u Bariju (Italija) 2008, prva nagrada na festivalu mladih pijanista u Šapcu (Srbija) 2009, kao i mnogobrojne zlatne lire sa državnih takmičenja, kako kao solista tako i u disciplini kamerne muzike. Osim učešća na koncertima klase, Đina je četiri godine zaredom učestvovala na “Klavierfestivalu”, koji je 2018. održan u sklopu velikog “Faust” festivala.

Kosta Popović je rođen 2000. godine u Podgorici. Sa šest godina upisuje nižu muzičku školu „ Vasa Pavić“ u Podgorici, odsjek violončelo, u klasi svog oca prof. Mladena Popovića. Tokom školovanja bio je učesnik mnogih koncerata i dobitnik velikog broja nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima u Italiji, Engleskoj, Albaniji, Srbiji i Crnoj Gori.  Svoje sviranje na violončelu usavršavao je na seminarima kod poznatih  pedagoga poput Aleksandra Rudina (Rusija), Viktora Uzura (SAD), Rafael Valfiša (Engleska) i na radionicama kamerne muzike kod profesora Petera Istvuda (Engleska), Tatjane Prelević (Njemačka), Dmitrija Prokofjeva (Rusija), Eve Feit i Reinhard Armledera (Njemačka). Takođe je sarađivao sa istaknutim dirigentima poput Daniela Glinera (Belgija) i Antona Martinova (Rusija-Francuska).

Nataša Popović je diplomirala klavir na Muzičkoj akademiji u Podgorici 1995. godine u klasi prof. Vladimira Bočkarjova.Tokom studija dobitnik je Plakete Univerziteta  Crne Gore  kao i Decembarske nagrade iz oblasti umjetnosti. Ostvarila je veliki broj resitala na koncertnim podijumima u zemlji i regionu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 4 =