Grad teatar – Izvedena predstava „U agoniji“

 

 

U četvrtak, 16. avgusta, izvedena je predstava „U agoniji“ Miroslava Krleže, autorski projekat Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića, koji su i glumci u ovoj predstavi. Predstavu je produkovalo Putujuće kazalište (Scena Ribnjak) iz Zagreba. Predstava je izvedena u crkvi Santa Marija. 

Poznati scenarista Ivo Štivičić, između ostalog, povodom premijernog izvođenja predstave je istakao: “(Kraj) je sugestivan, dramatičan, i bez nepotrebnih velikih gesti i riječi. Uprkos tome što je riječ o intimističkoj drami baziranoj na sukobu, vrlo je zanimljivo to što ima malo vrlo malo vike. Ona je rezervirana za rijetke trenutke kada emocije eksplodiraju, dok ostalo vrijeme dominira konverzacijski nabijena atmosfera, i to je jedna od najvećih prednosti ove drame”, dok je pozorišna kritičarka Bojana Radović je za Večernji list zapisala: “U komornoj verziji ‘Agonije’, Nela Kocsis je razmahala svoj raskošni glumački talent i ulogu ostvarila u registru emocija s kojima bi, vjerujemo, bio zadovoljan i sam Krleža. Darko Stazić pred lice javnosti vratio se kao glumac, jedan od troje aktera, ali i autora Krležine drame ‘U agoniji’ (…) ispred njega stoji Ozren Grabarić, glumac koji kao da je stvoren za teške Krležine rečenice, za jednog od njegovih intelektualaca koji su jaki na riječima, a slabi na djelima”.

Nela Kocses je za ulogu Laure Lenbahove dobila Nagradu hrvatskog glumišta, Nagradu “Fabijan Šovagović”, Nagradu “Veljko Mariničić” Festivala malih scena u Rijeci, dok je na istom festivalu istoimenu nagradu dobio i Ozren Grabarić za ulogu dr Križovca.

Scenografiju predstave potpisuje Petra Kriletić, kostimografiju je uradila Marita Ćopo, dok je autor videa Filip Šovagović.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five + fifteen =