Grad teatar – Izložba „VERITATIS SPLENDOR“ Zlatka Glamočaka

 

30. Festival Grad teatar - Natpis 550

 

U četvrtak, 11. avgusta 2016. godine, otvorena je posljednja izložba likovnog programa ovogodišnjeg festivala, pod nazivom VERITATIS SPLENDOR poznatog vajara Zlatka Glamočaka. Izložba je otvorena u crkvi Santa Marija.

Izlozba Zlatka Glamocaka - 1

Zlatko Glamočak je rođen 1957. u Bihaću. Studije skulpture i postdiplomske studije završio je u Beogradu. Pohađao studije na Academia di Belle Arti (1982-83) u Veneciji. Od 1988. do 1992. godine pohađao studije skulpture na Ecole nationale supérieure des beaux Arts u Parizu. Zastupljen u više monografija o savremenoj umjetnosti, među kojima i u Regard sur la sculpture contemporaine (FVW édition, 2008.). Žerar Xurigera, autor monografije, dao je pregled skulpture XX vijeka i njenog produžetka u XXI vijeku. U izboru rasnih umjetnika (Marsel Dišam, Brančuši, Đakometi, Pikaso, Matis, Franc Stela, Đuzepe Penone, Aleksander Kalder, Henri Mur, Aniš Kapur, Džef Kuns, Pajk, Jozef Bojs, Katelan, Donald Džad, Džordž Segal, Damjan Hirst, Ilja Kabakov, Barni Metju Kristo itd), u monografiji su, sa teritorije bivše Jugoslavije, zastupljeni: Dušan Džamonja, Marina Abramović i Zlatko Glamočak. Bio je komesar izložbe Corps á corps (2003) u Fontenay sous Bois (Francuska). Izložba je u Art press-u (N°293) upoređena sa dvije najmonumentalnije izložbe figuracije u zadnjoj deceniji XX vijeka, sa izložbama Identité Altérite na Bijenalu u Veneciji (1995) i Sensation u Londonu (1997). Glamočak je odabrao djela prestižnih umjetnika, poput Antonija Saure, Žermana Rišijera, Zorana Musića, Ernesta Pinjona, Pjera Molinijerija, Žoela Pitera Vitkina, Davida Nebreda, Žana Rustina, Filipa Cognea, Vladimira Veličkovića. Crnu Goru su predstavljali Dado Đurić, Rajko Todorović -Todor, Pavle Pejović i Zlatko Glamočak. Dobitnik je 14 nagrada, među kojima su Nacionalna nagrada Petar Lubarda (2004), Nagrada za crtež na Internacionalnom bijenalu, Muzej za crtež za Osten (Skoplje, 2013), Nagrada za idejno riješenje spomenika otetim u Štrpcima (2014). Izveo više spomeničkih rješenja u zemlji: Pop Dukljanin, Don Krsto Ivanović, Bodin, Spomenik otetim u Štrpcima i više spomenika u inostranstvu. Izlagao na preko 300 kolektivnih izložbi i bijenala (među kojima posebno izdvaja IX Internacionalno bijenale u Kairu iz 2003. godine u Muzeju moderne umjetnosti), na salonima i sajmovima savremene umjetnosti. Po pozivu kritičara izlagao je sa najreferentnijim imenima savremene umjetnosti. Kristijan Norbergen, na predavanju posvećenom tijelu u umjetnosti, pod nazivom L’art, le corps et la transgression, održanom u novembru 2015. godine na francuskoj Akademiji nauka i umjetnosti, predstavljeni su radovi Pikasa, Van Goga, Edvarda Munka, Egona Šilea, Alfreda Kubina, Bernarda Bifea, Henrija Mišoa, Johana Fuslija, Žana Rustina, Vladimira Veličkovića i Zlatka Glamočaka. Član je ULUCG-a od 1992. Živi u Parizu.

Izlozba Zlatka Glamocaka - 1.2

Radovi Zlatka Glamočaka izloženi su na tri lokacije: na platou ispred Starog grada, na Trgu pjesnika i u crkvi Santa Marija. Na platou ispred Starog grada postavljene su skulpture u prirodnoj veličini  znamenitih crnogorskih ličnosti Bodina i Popa Dukljanina.

Pop Dukljanin i Bodin

Pop Dukljanin - 1

Pop Dukljanin - 2

Bodin - 1

Bodin - 2

Na Trgu pjesnika izložena je skulptura don Krsta Ivanovića.

Don Krsto Ivanović

Don Krsto Ivanovic - 2

U crkvi Santa Marija izloženi su crteži, reljefi i skulpture.

Izlozba Zlatka Glamocaka - 3

Izlozba Zlatka Glamocaka - 4

Izlozba Zlatka Glamocaka - 5

Izlozba Zlatka Glamocaka - 6

Izlozba Zlatka Glamocaka - 7

Izlozba Zlatka Glamocaka - 8

Izlozba Zlatka Glamocaka - 9

Izlozba Zlatka Glamocaka - 10

Izlozba Zlatka Glamocaka - 11

Izlozba Zlatka Glamocaka - 12

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 + 10 =