Grad teatar – Izložba skulptura Miodraga Šćepanovića

 

FINAL plakat GT 28 - 250

 
 

U petak, 11. jula, u crkvi Santa Marija otpočeo je likovni program ovogodišnjeg festivala otvaranjem izložbe poznatog crnogorskog skulptora Miodraga Šćepanovića. Izložbu je otvorio urednik ovogodišnjeg likovnog programa Merin Smailagić.

 

Budva - Izlozba Miodraga Scepanovica

 

Miodrag Šćepanović je rođen 1953. u Kolašinu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti, odsjek vajarstvo, u klasi prof. Miše Popovića 1983. godine u Beogradu. Miodrag-Scepanovic-2Član je ULUCG-a od 1990. i Udruženja “Jesenji salon” Pariz od 2008. godine. Samostalno je izlagao u Titogradu, Petrovcu, Kolašinu, Kotoru, Podgorici, Baru, Beogradu, Tivtu, Zagrebu i Budvi kao i na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Nagrade Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu (1983), Nagrade “Lubarda, Stijović, Milunović” ULUCG (2003), Prve nagrade za skulpturu “Pol Belmondo” na Jesenjem salonu u Parizu (2006) i nagrade “Mišel Dimon” za skulpturu Salon francuskih umjetnika “Grand pale” Pariz (2012). Ovo mu je 18. samostalna izložba, što u zemlji, što u inostranstvu, a učestvovao je i na 30-tak kolektivnih izložbi.

U katalogu koji prati izložbu Mladen Lompar, književnik i likovni kritičar, između ostalog je zapisao: „Sve upućuje na vajarevu posvećenost poslu u tradicioalnom smislu-umjetnik koji se identifikuje sa izborom svoje misije. Ona je, prije svega, poštovanje jedinstvenog načina transponovanja figure u antropomorfni ili zoomorfni znak. Izuzetna skulptorska sigurnost u očiglednim i doziranim intervencijama i težnja da se ispoštuje prirodno stanje je ključna konstanta Šćepanovićevog rada.
U tumačenju njegovih djela najdalje se ide poštujući principe da se preko finih vibracija sakralizovane mase ne traži dublji životni i umjetnički smisao od onoga što ga ima u iskonskim formama prirode“.

 

DIO IZLOŽENIH RADOVA

Budva - Izlozba Miodraga Scepanovica - 1

Budva - Izlozba Miodraga Scepanovica - 2

Budva - Izlozba Miodraga Scepanovica - 3

Budva - Izlozba Miodraga Scepanovica - 4

Budva - Izlozba Miodraga Scepanovica - 5

Budva - Izlozba Miodraga Scepanovica - 6

Budva - Izlozba Miodraga Scepanovica - 7

Budva - Izlozba Miodraga Scepanovica - 8

Budva - Izlozba Miodraga Scepanovica - 9

Budva - Izlozba Miodraga Scepanovica - 10

Budva - Izlozba Miodraga Scepanovica - 11

Budva - Izlozba Miodraga Scepanovica - 12

Budva - Izlozba Miodraga Scepanovica - 13

Budva - Izlozba Miodraga Scepanovica - 14

Budva - Izlozba Miodraga Scepanovica - 15

Budva - Izlozba Miodraga Scepanovica - 16