Grad teatar Budva – Trio “Tritonus”

 

 

U ponedjeljak, 30. jula, u crkvi Santa Marija nastavljen je muzički program ovogodišnjeg festivala nastupom trija “Tritonus”, koji čine Miran Begić (violina), Bojan Martinović (klavir) i Igor Perazić (violončelo). Na programu su bila djela Rahmanjinova, Šostakovića i Pjacole.

 

 

 

Tri različita umjetnika pronašla su svoj tritonus, koji će se obogaćivati kako zanimljivom literaturom, brojnim nastupima, tako i još slobodnijom kamernom izražajnošću. Repertoar koncerta otvoriće trio sa elementima rahmanjinovljevske elegičnosti, a centralno mjesto zauzima genijalni rukopis Šostakovičevog tria br. 2. Već dugi niz godina ovi umjetnici svojim osobenim senzibilitetom, neobičnim, a opet izuzetno jasnim tumačenjem najtežih partitura, koje predstavljaju sami vrh kamernog muziciranja, uspijevaju približiti, dočarati i podijeliti sa publikom svu ljepotu muzike koju izvode. Snažnu interakciju sa publikom koju ova tri eminentna muzičara uspijevaju ostvariti čine njihove koncerte muzičkim događajima za pamćenje.

Crnogorski tonovi i temperament, sa elegičnim dionicama Rahmanjinova i Pizole jesu kamerni izraz tria “Tritonus”. Trio koji je nastao kao zajednička potreba da se individualni izrazi posvete zajedničkom i nesebičnom predavanju ka jedinom cilju, iskrenosti!

 

 

Igor Perazić je studirao na Muzičkoj akademiji u Podgorici kod renomiranog profesora Davida Grigorijana (učenik M. Rostropoviča), a diplomirao u klasi profesora Jurija Sotničoka. Magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Ištvana Varge. Dvadeset godina je bio vođa violončela u Simfonijskom orkestru RTCG. Trenutno je docent na Muzičkoj akademiji na Cetinju na predmetu violončelo. Održao je niz solističkih koncerata i resitaia (velika scena CNP, Čelo-fest u Beogradu – Sala Beogradske Filharmonije, Dom omladine “Budo Tomović”, Festival A-tempo, Grad-teatar Budva, Herceg fest, Barski ljetopis, Hercegnovski zimski dani muzike, Gradska kuća u Novom Sadu). Kao član više kamernih sastava nastupao širom bivše SFRJ i u inostranstvu (Alžir, Italija, Grćka, Austrija). Sarađivao je sa mnogim muzičarima iz zemlje i inostranstva, kao što su Grigorij Krasko, Roman Simović, Boris Kraljević, Vili Ferdinandi, Saša Latković, Ljubiša Jovanović, Miran Begić, Bojan Martinović, Egon Mihajlović, Aleksej Molčanov, Žana Lekić, Maja Bogdanović, Konstantin Fic, Vilfrid Štrele, dirigenti Aleksej Šatski, Војап Suđić, Miroslav Homen, Julio Marić, Igor Simović, Radovan Papović, Darinka Matić-Marović, Mtaden Jagušt, Uve Tajmer, Ronaid Colman, Ginter Pihler. Svirao je u pozorišnim predstavama, tv-dramama, igranim filmovima. Intenzivno promovisao djela najznačajnijih crnogorskih kompozitora. Snimio veliki broj djela za radio i tv, kao solista i član ansambala, od kojih neka premijerno.

 

 

Miran Begić (1975) rođen je u Podgorici gdje je završio nižu i srednju muzičku školu u klasi profesora Vilija Ferdinandija. Svoj debi sa Simfonijskim koncertom imao je sa svojih trinaest godina izvodeći koncert Feliksa Mendelsona u e-mollu. Muzičku Akademiju je upisao u Podgorici u klasi profesora Miroslava Rusina a diplomirao na Cetinju u klasi profesora Uroša Pešića. Magistarske studije iz vloline kao i specijalizaciju iz kamerne muzike je završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se takođe na majstorskim kursevima kod profesora Pavela Vernjikova i Erika Grinberga. Angažovan je kao docent nа predmetu violina i kamerna muzika na Muzičkoj Akademiji. Njegova izvođačka aktivnost je vezana za koncertne podijume Italije, Hrvatske, Srbije, Bosne, Grčke, Austrije, Francuske, Engleske, Libana, Bugarske, Švedske, USA, Rusije. Nastupao je sa umjetnicima poput: Wilfried Strehle, Peter Langgartner, Jaroslav Nadrzicky, Viktor Uzur, Ljubiša Jovanović, Herbert Kefer, Aleksandar Rifkin, Barbara Hendrix, Sergey Smbatyan, Darinka Matić Marović. Više puta je nastupao kao solista sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom i međunarodnim studentskim orkestrima. Od 2001 godine nastupio je na preko 150 resitala u saradnji sa pijanistom Bojanom Martinovićem, sa kojim takođe djeluje u okviru klavirskog tria “TRITONUS” zajedno sa violončelistom Igorom Perazićem. Snimao je za RTCG, RTS i RT Grčke. Na republičkim i saveznim takmičenjima mladih muzičara osvajao je prve nagrade. Dobitinik je međunarodne prve nagrade na VI Međunarodnom takmičenju “Petar Konjović” u Beogradu. Angažovan je kao docent na predmetu violina i kamerna muzika nа Muzičkoj akademiji na Cetinju. U maju 2011. godine gostovao je na Konzervatorijumu “P. I. Čajkovski”, održavši masterclass za studente violine. Trenutno je dekan Muzičke akademije nа Cetinju i umjetnički direktor Ljetnje akademije i festivala “Esspresivo”.

 

 

Bojan Martinović – Rođen je 26. oktobra 1981. godine na Cetinju, Crna Gora. Nižu i srednju školu završio je u Kotoru u klasi profesora llije Miloševića. 1996. godine primljen je na studije na Muzičkoj akademiji na Četinju u klasi profesora Vladimira Bočkarjova. U junu 2002. godine završio je svoje redovne studije a iste godine započeo magistarske studije takođe u klasi profesora Vladimira Bočkarjova. U februaru 2005. godine magistrirao je sa najvišom ocjenom. Septembra 2002. godine započeo je svoju pedagošku karijeru kao profesor u Srednjoj muzičkoj školi Kotor, gdje je proveo dvije godine. Od marta 2003. godine angažovan je u nastavi na Muzičkoj akademiji па Cetinju u klasi svog profesora Vladimira Bočkarjova. Dolaskom dva nova gostujuća profesora, 2005. godine postao je asistent istaknutim pedagozima: Svetlani Bogino i Viadimiru Ogarkovu. Od 2009. godine angažovan je u svojstvu docenta na predmetu klavir. Tokom 2001. godine izdvaja saradnju sa profesorom Vladimirom Ovcinjikovim. 2002. godine i 2003.godine usavršava se u Beču, u klasama profesora Christoph Веrnеrа, odnosno profesora Noel Floresa. Pored svoje solističke karijere, kao koncertni pijanista, intezivno i sa velikim uspjehom nastupa i djeluje u okviru raznih kamernih ansambala i sarađuje sa brojnim domaćim i stranim umjetnicima (Marina Yashvilli, Peter Langartner, Roman Simović, Igor Perazić, Vladislav Igulinski, Ksenia Akeynikova, Danijel Cerović, Zoran Zakrajšek). Nastupao je u gotovo najprestižnijim dvoranama bivše Jugoslavije (CNP Podgorica, Dvorana Vatroslav Lisinski- Zagreb, Sava Centar Beograd, Galenja Kolarca Beograd, Gradska kuća Subotica, Sinagoga Novi Sad, Sarajevo, Ljubljana) i zemljama zapadne Evrope (Italija, Njemačka, Austrija, Francuska, Belgija, Velika Britanija, Rusija, Liban…). Od svoje petnaeste godine laureat je mnogih domaćih i internacionalnih takmičenja. Bavi se i komponovanjem. Do kraja godine očekuje se realizacija CD-a njegove autorske muzike. Snimao je za RTCG, RTS, HRT, TVSLO, radio Beograd i radio Crne Gore.