Grad teatar Budva – Predstava „Nadpop Kojović“


PRVO IZVOĐENJE PREDSTAVE“NADPOP KOJOVIĆ”

PO TEKSTU I U REŽIJI VIDE OGNJENOVIĆ,

KOPRODUKCIJE JU “GRAD TEATAR” I GRADSKOG POZORIŠTA PODGORICA

Predstava „Nadpop Kojović“, koprodukcija JU „Grad teatar“ sa Gradskim pozorištem iz Podgorice biće premijerno izvedena na sceni koproducenta iz Podgorice, u poneđeljak, 19. februara u 20 časova, dok je reprizno igranje zakazano za 20. februar (sala KIC „Budo Tomović). Predstavu režira Vida Ognjenović, koja je po narudžbi “Grada teatra” i napisala tekst po motivima književnog opusa i života znamenitog Budvanina Antuna Kojovića. „Grad teatar“ ovim projektom nastavlja misiju njegovanja lokalne kulturne baštine, ali i istraživanja mogućnosti njene implementacije u savremene pozorišne forme.

Vida Ognjenović se za pisanje ovog teksta opredijelila na osnovu sledećeg: “Antun Kojović je na briljantan način u svojim dnevnicima objašnjavao svoje doba, svoje savremenike, ali i susjedno okruženje i Evropu. Fascinanta je njegova obaviještenost i volja da bude u toku zbivanja u doba velikih promjena krajem osamnaestog vijeka. Za divljenje su njegovi stavovi i promišljanja čija zrelost uveliko nadilazi njegovo doba. Čovjek koji se po svemu izdvajao iz sredine, a toliko joj je bio privržen.” Ognjenović dodaje i to da: “Iz priče o svestranoj ličnosti budvanskog plemića Antuna Kojovića, učimo da čovjek našeg doba kao izumitelj sve više postaje rob svojih izuma, a sve manje humanista. Industrija razonode je u punom zamahu, raspojasana i besprizorna, a pozorište, film, književnost, slikarstvo, umjetnost uopšte, jedino pribježište pred napadima banalnosti, agresije i poluistina svake vrste”.

Pored Vide Ognjenović koja potpisuje tekst i režiju, autorski tim čine i  Vladislava Kanington (Cunnington), scenografkinja, Marija Pupučevska, kostimografkinja, Damjan Jovičin, kompozitor i Sonja Vukićević, koreografkinja.

U predstavi igraju: Nebojša Dugalić, Pavle Popović, Mišo Obradović, Pavle Ilić, Davor Dragojević, Danilo Čelebić, Vukan Pejović, Ognjen Sekulić, Branka Femić Šćekić, Smiljana Martinović, Lara Dragović, Una Lučić, Itana Dragojević i Anđela Radović.

Ovaj projekat je podržala i Turistička organizacija Budve, kroz Konkurs za realizaciju projekata valorizacije kulturne baštine za 2022. godinu.

Predstava „Nadpop Kojović“ će imati svoju premijeru i na svečanom otvaranju XXXVIII festivala „Grad teatar“ 5. jula 2024. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 + 6 =