Grad teatar Budva – Predstava „Leptir – vježba rađanja“

 

30. Festival Grad teatar - Natpis 550

 
 
01.08.2016.

GRAD TEATAR BUDVA

Kraljevsko pozorište
“Zetski dom” Cetinje

Aleksandar Radunović

„Leptir – vježba rađanja“

Režija: Andraš Urban

 

U poneđeljak, 01. avgusta 2016. godine, na sceni između crkava gostovalo je Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ sa Cetinja, sa predstavom „Leptir – vježba rađanja“, nastaloj po tekstu Aleksandra Radunovića, a u režiji Andraša Urbana.

 

Predstava Leptir - 1

 

Režija – Andraš Urban
Muzika – Aleksandar Radunović Popaj
Kostimograf – Lina Leković
Scenografija – Andraš Urban
Dramaturgija – Rajko Radulović

 

Predstava Leptir - 2

 

Uloge:

Srđan Grahovac
Dejan Ivanić
Ana Vujošević

 

Predstava Leptir - 3

 

O PREDSTAVI:

Prema Urbanovim riječima drama „Leptir” Aleksandra Radunovića beskompromisno dekonstruiše pojam porodice. „Čovjek, unutar sopstvene nesposobnosti da se obračuna sa tradicionalnim pristupom društvu, nije u stanju da postane adekvatno “Ja”, autentično lice osnovne zajednice, da prihvati onog drugog, s kojim treba da čini onu prvobitnu ćeliju društva, koja svakako nije namijenjena za destrukciju već za stvaranje. Želimo se roditi, ponovo i ponovo. Ta želja ipak se artikuliše u tom naboju rušenja svega onog ljudskog, koje inače ocjenjujemo pozitivno, kao osnovne vrijednosti čovjekovog postojanja. Rodimo se za svaku scenu. A rađa se i zlo sa nama, unutar materice društva. Odgovoran je uvijek onaj drugi i taj mora da strada. I sada, povodom ove drame, predstave, mi bismo voljeli da se svemu tome smijemo. Kažemo da pozorište treba da bude smiješno. Želimo da se smijemo onim drugima, da kažemo da to nijesmo mi, to su oni drugi. Tradicija, društvo, država, javni prostor, sve to je ušlo u intimu, tako da je i ona postala javna. A nove generacije stradaju i stradaju iznova. Umjesto slike budućnosti, plodnog koncepta za život, jedino im ostaje da traže samo pristojan grob. No ipak, ako ništa drugo, čovjek je sposoban da opsuje, da stavi ruke u džep i zviždući krene dalje… Valjda“.

 

Predstava Leptir - 4

 

O PISCU:

Aleksandar Radunović rođen je 1971. godine na Cetinju. Student je specijalističkih studija na FDU Cetinje, odsjek dramaturgija. Član je grupa „Perper“ i „The Books of Knjige“. Radio je muziku za sedamnaest pozorišnih predstava. Sa grupom „Perper“ je objavio sedam CD-ova, a sa „The Books Of Knjige“ jedan. Nedavno je iz štampe izašao njegov drugi samostalni album instrumentalne muzike „Muzika za pozo­rište“. Uz ostale članove grupe „The Books of Knjige“ od 1995. go­dine na podgoričkom radiju Antena M radi kao voditelj jedne od najslušanijih emisija u regionu. Od januara 2016. godine radi kao asistent na FDU Cetinje, na predmetu scenario.

 

Predstava Leptir - 5

Predstava Leptir - 6

 

O REŽISERU:

Andraš Urban (Urbán András) je rođen 1970. u Senti. Još kao sedamnaestogodišnjak stvara samostalnu pozorišnu i književnu radionicu kao autor, reditelj i glumac. Kasnije formira pozorišnu grupu “Aiowa”, koja teatar tretira kao specifičnu, ali ipak sveumjetničku ideološku akciju. Studira filmsku i pozorišnu režiju na novosadskoj Akademiji umetnosti u klasi prof. Vlatka Gilića, režira u subotičkom Narodnom pozorištu. U prvoj trećini devedesetih napušta studije, rad u pozorištu i godinama živi povučeno. Diplomirao je 2000. u klasi prof. Bore Draškovića i ponovo intenzivno radi u pozorištu. Uz podršku segedinskog MASZK-a i vlastitog ansambla (Ansambl Andraša Urbana) stvara nezavisne pozorišne predstave.
Od 2006. je direktor Mađarskog gradskog pozorišta “Deže Kostolanji” u Subotici. Osnivač je internacionalnog pozorišnog festivala Desiré Central Station. Režirao četrdesetak profesionalnih predstava u Subotici, Nišu, Novom Sadu, Beogradu, Segedinu, Bitolju, Ljubljani, Berlinu, Klužu, Varni, Mariboru, Rijeci. Na pozorište gleda kao na prosvijetljeni prostor ponekad provokativne akcije, gdje se misli, govori i organizuje specifičan vid umjetničke stvarnosti. Predstava je za njega komunikacija i druga stvarnost koja postoji za sebe, ali nastaje i ispoljava se u odnosu između izvođača, izvođene stvarnosti i gledaoca. Režiju ostvaruje preko interaktivne komunikacije s glumcem.
Dobitnik je nagrada i priznanja među kojima su: Nagrada “Jasai Mari” (najprestižnija nagrada za pozorišnu umetnost Republike Mađarske), Nagrada “Joakim Vujić”, “Pro Urbe” grada Subotice, “Pro Urbe” grada Sente, Nagrada za “Paralelnu umetnost” (Mediawave). Njegove režije i predstave nagrađene su na festivalima: Sterijino pozorje, Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, Infant, JoakimFest, Tvrđava fest, Teatarfest, Festival alternativnih pozorišta Republike Mađarske, Festival mađarskih pozorišta, BITEF, MESS, MOT, Dani satire u Zagrebu.

 

Predstava Leptir - 7

Predstava Leptir - 8

 

Izvođenjem predstave „Leptir – vježba rađanja“ i prije nekoliko noći predstave “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, Kraljevsko pozorište “Zetski dom” sa Cetinja je pokazalo da kvalitetom svojih predstava može nastupiti na ovom ili bilo kojem festivalu u regionalnim okvirima. Najbolji dokaz tome je reakcija publike, koja je prethodnih decenija bila u prilici da prati predstave poznatih autora i režisera u izvođenju renomiranih pozorišnih kuća iz regiona i šire. Upravo zbog toga, publika ima visoke kriterijume i zna veoma dobro da procijeni kvalitet pozorišnog komada. Takva publika je aktere obje predstave nagradila dugotrajnim aplauzom. Ovo je i dokaz da i ona pozorišta koja nemaju značajna sredstva za neku veću produkciju, rađaju veoma kvalitetne predstave.

 

VIDEO FRAGMENT

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


7 − six =