Grad teatar – Akademski hor „Obilić” AKUD „Branko Krsmanović“

 

Grad teatar 2013 - 445

 
 
 

U petak, 19. jula 2013. godine, na sceni između crkava, nastupio je Akademski hor “Obilić” AKUD “Branko Krsmanović”. Nastup hora je upriličen u čast proslave 600 godina od osnivanja crkve Sv. Nikole, manastir Praskvica, a organizovan je u saradnji sa Generalnim Konzulatom Republike Srbije iz Herceg Novog.

 

Akademski hor Obilic - 1

 
Umjetnički direktor i dirigent je Darinka Matić Marović, a asistent dirigenta Ivona Eklemović.

Solisti:

Dejan Maksimović- tenor

Vladimir Andrić- bariton

Nela Kaluđerović- sopran

Darko Manić- bas

 

Akademski hor Obilic - 2

Akademski hor Obilic - 3

 

Akademski hor “Obilić”, osnovan je 1884. godine, Akademsko pozorište 1922. godine, a ansambl narodnih igara i pesama i ansambl narodne muzike 1945. godine. U samom osnivanju ove kulturne asocijacije postojala su još dva ansambla, džez i simfonijski orkestar koji su tokom šezdesetih godina prestali sa radom a njihovi članovi postali vodeći muzičari profesionalnih ansambala – Simfonijskog i Džez orkestra RTS i Beogradske filharmonije. Svaki od ansambala doprinosi ugledu i afirmaciji Društva širom sveta oslanjajući se na izuzetan doprinos umetnika ranijih generacija koji su svojim umetničkim kvalitetima, znanjem i talentom postavili visoke izvođačke kriterijume. Pored aktivnosti na domaćim scenama, svi ansambli su ostvarili izuzetne uspehe nastupima na uglednim međunarodnim festivaiima i u najpozanatijim koncertnim dvoranama širom sveta. Prateći savremeni senzibilitet mladih, Krsmanac 2012. godine osniva Kulturni centar “Branko Krsmanović” kojim je obogatio svoje ansamble novim kreativnim grupama: Pophor, Tinhor, Bebihor, Akademiju Krsmanović, Krsmanović Kabare, Tinteatar, Bebiteatar, Hopior, Etnobend, Folkibebe kao i Hobihor, Folkihobi. Krsmanac je brend koji je kroz svoju istoriju obogatio biografije više stotina hiljada članova, živi organizam uvek podmlađivan novim članovima, brend koji postavlja standarde i brend koji stvara dobre ljude. U umetničkoj ličnosti Darinke Matić Marović harmonično su združeni kultivisana muzikalnost, autoritativnost, sugestivnost, neiscrpna energija i potpuna posvećenost radu. Njene nadahnute interpretacije vrlo zahtevnog domaćeg i stranog, klasičnog i savremenog repertoara, sa oduševljenjem je prihvatala publika u najuglednijim salama u preko 30 zemalja sveta: u skoro svim evropskim zemljama, zatim u SAD, Kanadi, na Kubi, u Meksiku, Kini, Indiji, Pakistanu, Avganistanu, Iranu, Mongoliji.

 

Akademski hor Obilic - 4

 

Darinka Matić Marović

Posle gimnazije i muzičke škole u Kotoru, završila je na beogradskoj Muzičkoj akademiji najpre nastavni odsek, sa klavirom kao glavnim predmetom (1959), a potom i dirigovanje u klasi Mihaila Vukdragovića (1971). Predavala je u muzičkoj školi “Stanković” (1964-71) i na Fakultetu muzičke umetnosti. Bila je i dekan ovog fakulteta (1983-89) i rektor Univerziteta umetnosti (1989-1998). Dobitnik je mnogobrojnih društvenih priznanja. Blistava karijera Darinke Matić Marović vezuje se prevashodno za ženski hor Collegium musicum (od osnivanja 1971) i mešoviti Akademski hor “Branko Krsmanović” – sada “Obilić” (od 1980, nakon smrti dugogodišnjeg dirigenta Bogdana Babića), sa kojima je ostvarila brojne turneje – sa mešovitim horom samo u SAD i Kanadi u dva maha 108 koncerata. Osvojila je veliki broj nagrada, skoro isključivo prvih i specijalnih, na najistaknutijim domaćim i svetskim horskim takmičenjima (Langolen, Varna, Areco, Goricija, Berlin, Torevijeha). Učestvovala je i na najvećim svetskim festivalima Praško proleće, Berlinski svečani dani, Žorž Enesku, Pueblo-festival u Meksiku, Svetski horski festivai u Beču). Nastupala je i sa mnogim uglednim orkestrima u zemlji i inostranstvu, posebno u izvođenju velikih vokalno-instrumentalnih dela (Mocartov i Verdijev Rekvijem, Bruknerov Te Deum, Orfova Karmina Burana, Aleksandar Nevski Prokofjeva i dr). Kritičari u njenim interpretacijama zapažaju “snažno, impresivno izvođenje”, “nebeski, vanzemaljski pijanisimo”, “apsolutnu preciznost”, “zvukove na granici magije horskog pevanja”, lekciju iz horske tehnike i horskog dirigovanja”, “visoki profesionalizam”, “dosad neprevaziđenu sonornost”, “razvijen smisao za stil i kulturu izraza”, “neverovatno egzaktnu intonaciju”, “sugestivnost u prenošenju svoje vizije kompozitorove misli na ansambl i publiku”.

 

Akademski hor Obilic - 5

Akademski hor Obilic - 6

 

Program:

Marko Tajčević (1900-1984) Vospojte, psalm 95.1 Četvrti duhovni stih

 

Isaija Srbin Agios O Theos Sveti Boze

Trisagion, glas II, XV vijek Rukopis narodne biblioteke br. 928

 

Nepoznati autor Bogorodice djevo

Ruski napjev, XVII vijek

 

Sergej Rahmanjinov (1873-1943) Bogorodice djevo

iz Svenoćnog bdenija, op. 37

 

Pavel Česnokov (1877-1944) Aliluia Spasi Bože ljudi Tvoja

 

Nepoznati autor Carska jektenija

Ruski napjev, XVIII vijek

 

Stevan St. Mokranjac (1856-1914) Carl Orff (1895-1982) Liturgija Sv. Jovana Zlatoustog

Catuli carmina

Actus I

 

arr. James Miller / wanna be ready

crnačka duhovna pesma

 

агт. William Dawson Soon, ah, mll be done

crnačka duhovna pesma

 

Ariel Ramirez (1921-2010) Misa Criolla

Kyrie. Gloria. Agnus Dei

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS KONCERTA

 

Tekst u prilogu iz afiša Grada teatra
Fotografije i video Butua.com