“GLUMiCI”: Predstava koja pravi razliku

26.07.2023.


Sinoć je na sceni između crkava nastavljen dramski program 37. festivala Grad teatar igranjem predstave “GLUMiCI” u produkciji i kolektivnoj režiji trupe “Atropia” iz Skoplja.

Predstava “GLUMiCI” je prošle godine na Međunarodnom teatarskom festivalu MOT u Skoplju osvojila nagradu “Biš” za najbolju izvedbu. U obrazloženju žirija koji čine Janko Ljumović (producent i profesor, Crna Gora), Rok Vevar (istoričar plesa i kustos, Slovenija) i Nataša Gvozdenović (novinarka i pozorišna kritičarka, Srbija) navodi se da otvoreno kolektivna pozorišna predstava “GLUMiCI” ima karakteristike koje je čine posebnom. Njena istinitost proizilazi iz odluke glumica i glumaca da dramatizuju svoja radna i životna iskustva, a učinkovitost proizilazi iz vještine, načina na koji doživljaje pretvaraju u izuzetno i precizno strukturirane, poentirane i duhovite male drame, koje nadilaze biografsku tekstualnost. Svojom nepretencioznom brutalnošću artikulišu se kontekstualno i transindividualno: kao kritika (kulturnog) sastava. Predstava “GLUMiCI” sadrži sve što je potrebno za budućnost pozorišta: ona zna sagledati sopstveni život, iz tog života se našaliti i pretvoriti u autonarativ u kojem se ljudski rad, između ostalog, stvara izvan testosteronske instrumentalizacije izvođača od kojih se očekuje da služe autoritarnoj umjetničkoj želji. Kolektiv u predstavi zna da nema umjetnosti ako njime vlada autoritarna vlast.

Budvanska publika je s velikom pažnjom pratila i učestvovala u dešavanjima na sceni između crkava, a u nekoliko navrata je i zaplesala zajedno sa pozorišnom trupom. Glumica Kristina Lelovac je izrazila zadovoljstvo kako zbog snažnog učešća publike tokom igranja u Budvi, tako i zbog poziva koji su dobili od Grada teatra.

“Imali smo sreće da ove godine prošetamo regionom, predstavu smo igrali u Srbiji, Rumuniji i sada kod vas. Predivno je kako predstava komunicira, to što se desi u komunikaciji je zapravo ono kako se osjećamo, a o tome i govori ova predstava. Uspjeli smo u želji oko koje smo se jako lako složili, da ova predstava bude najotvorenija. Najdragocjenije za mene kao glumicu je to što smo se dogovorili da ćemo raditi neke stvari onako kako nismo nikada do sada i da ćemo dati sebi pravo da pretjeramo, da budemo politički nekorektni i na svaki drugi način”, kazala je ona i dodala da predstavu prvi put igraju na otvorenom.

“Predivno je pored mora iako smo se malo nadjačavali s njim. Ovo je jako lijep festival, stariji od nekih od nas iz ekipe i bili smo presrećni kada smo dobili poziv. Jako smo zahvalni zbog poziva, ali i zbog ove večeri koja je bila izvanredna.”

Čehovljeva drama “Galeb” najdirektnije govori o pozorištu i o onome o čemu glumci sanjaju, zbog toga je u velikoj mjeri i zastupljena u predstavi, kazala je Lelovac.

“To jeste klasični komad koji je svakom glumcu važan, ali on govori baš o tome da su glumci ranjivi i da postoji jedna druga dimenzija. To komunicira ova predstava, ranjivost, nesigurnost, to da ne vjerujemo uvijek da je pozorište najbolje na svijetu. Nekad smo i neraspoloženi i nesrećni u tome. Najstrašnija stvar koju saznaš kada počneš da se baviš glumom je to što tvoji snovi nisu baš realni. Vjerovatno je tako sa svim profesijama, ali je ovo malo komplikovanije jer se bavimo dušom. To je to o čemu govorimo.”

Predstava je nastala kao zajednički autorski projekat, Nenad Tonkin je zadužen za scenografiju, Dino Imeri za muziku, Sanja Stavrova za fotografije, a Marjan Petkovski za video. U predstavi, pored Lelovac, igraju: Nataša Petrović, Simona Spirovska, Bojan Kirkovski, Nenad Mitevski, Nikola Nakovski, Nikola Risteski, Deniz Ajdarević i svi prisutni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 + 15 =