Galerija Sveti arhiđakon Stefan – Izložba slika Petra Pićana

 

 

U utorak 29. maja 2018. godine u galeriji Sveti arhiđakon Stefan, tradicionalno o Trojičin danu, otvorena je izložba slika. Ove godine, u organizaciji NIP ARTPRESS iz Budve priređena je samostalna izložba Petra Pićana. Umjetnik se predstavio sa 20 slika različitog formata u kombinovanoj tehnici, pod nazivom “Ostrogu u pohode”.

Svečano otvaranje započelo je nastupom hora Sveti Jevstatije Prevlački iz Budve kojim rukovodi dirigentica Dragana Nikolić.

Izložbu je otvorio Ranko Pavićević, novinar i publicista. On je između ostalog kazao sljedeće: “Na ovaj sveti dan, slikar Petar Pićan, vodi nas na novo hodočašće, u pohode manastiru Ostrogu, toj najvećoj slovenskoj svetinji, otkrivajući uvjek ispočetka, njegovu neopisivu ljepotu i duhovnu energiju, jedinstvenu u svijetu. Ovaj Pićanov ciklus slika, rađen je osobenim rukopisom, koji autor uvijek dograđuje i zlatnim linijama, kleše na ostroškoj pećini, tragajući za živim duhom ostroškog hrama. On na specifičan način, ukazuje na prave, duhovne vrijednosti, u odnosu na površnost i prolaznost života”.

Poznati crnogorski pisac, akademik Čedo Vuković, pisao je o slikarstvu Petra Pićana. Između ostalog zapisao je i sljedeće: “I kamen ima dušu – govorio je helenski mislilac Tales – “Sve je puno Bogova…” – “I kamen ima dušu.”
Slike Petra Pićana tragaju za živim dahom ostroškog hrama i litice koja ga je prigrlila, I kreše slikareva kičica. I gle sa lica hrama, iz plamena nedogorive svijeće roje se zraci – a nijesu isti, ni slike nijesu iste; ni oko, pošto trene, nije isto.
I sjećam se: rembrantovski zraci upadaju u sliku spolja i osvjetljavaju dio tame. 
Na ovim slikama svjetlost zrači iznutra.
Odista, iz njedara planine i hrama i Petrovih slika sve govori uspravnim zracima bjeline i sve čisto – iz daljine morskom pjenom isprano.
I evo nas Ostrogu u pohode.
I evo hodočašća za oči – za dublji likovni doživljaj.

I ove, kao i svih prethodnih godina, samostalna izložba Petra Pićana u njegovoj galeriji, izazvala je značajnu pažnju pa je okupila veliki broj pośetilaca.

Izložba se može pogledati u narednih mjesec dana.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty + 12 =