Festival stripa „Stripovanje“ u Narodnoj biblioteci Budve


U organizaciji Narodne biblioteke Budve, pod čijim okriljem se odvija Škola stripa i ilustracije, u četvrtak, 14. decembra biće realizovan festival stripa pod nazivom Stripovanje. Radionice stripa vodi Simon Vučković uz asistenciju Miloša Albijanića, a od marta 2017. godine školu stripa je prošlo više od 300 polaznika uzrasta od pet do osamnaest godina.

Festival Stripovanje počeće u 16 časova radionicom Gosti crtaju s polaznicima Škole stripa i ilustracije u čitaonici Narodne biblioteke Budve. Nakon toga, u 17 časova u holu Akademije znanja biće otvorena izložba polaznika Škole o kojoj će govoriti predavači Simon Vučković i Miloš Albijanić. U 17.15 slijedi predstavljanje projekta WOMCOM i najava međunarodne radionice stripa u Budvi o čemu će detaljnije govoriti organizatori strip-autor Jovan Gvero i Simon Vučković. Udruženje strip-autora Crne Gore je partner s mrežom kulturnih organizacija u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Grčkoj na projektu “Ženska moć u stripu – WOMCOM”. Projekat sufinansira Evropska komisija, kroz program Kreativna Evropa. U 17 č i 30 min. uslijediće predstavljanje strip-izdavaštva Studentskog kulturnog centra Novi Sad sa kojim će nas upoznati urednik Jovan Gvero. Gvero skoro dvije decenije radi kao izdavač u Studentskom kulturnom centru Novi Sad, producent je i urednik. U svijetu stripa najpoznatiji je kao urednik festivala Novosadski strip vikend koji realizuje pri navedenoj instituciji.
Promocija izdanja “Titogradsko stripovanje” i “Lovac na vampire” na programu Festivala su u 18.15 časova a govoriće autori Slobodan Bobo Lalović i Miodrag Spasojević.
Slobodan Bobo Lalović se bavi slikanjem, ilustracijom, stripom… Član je Udruženja strip-autora Crne Gore i uključen je u više aktivnosti. Svoj rad predstavljao je kroz štampane i elektronske medije, kao i na majicama, zatim oslikavanjem murala i sl.
Miodrag Spasojević se bavi stripom, ilustracijom, muralom i muzikom. Stripovi koje radi pripadaju „evropskom realističnom stripu“ u koji po stilu ulaze sve tri najvažnije scene: francusko-belgijska, italijanska (Boneli) i zemalja zapadnog Balkana. Do sada mu je izdavačka kuća „VINART“ objavila dva samostalna izdanja stripa od kojih je jedan nagrađen 2023. na konkursu Međunarodnog salona stripa u Velesu.
Predstavljanjem ovih izdanja završava program ovogodišnjeg festivala Stripovanje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 4 =