Festival “Ćirilicom” – Predavanje prof. dr Stojana Đorđića

 

 

AUSTROUGARSKA ZABRANJIVALA ĆIRILICU

 

Austro Ugarska je, kao tadašnja svjetska imperija, nastupala sa ideologijom, da je svim narodima bolje u toj carevini, jer će im ona omogućiti napredak, nego da žive sami, da će svima donijeti kulturu,  civilizaciju i napredak. Taj politički program je u načelu ostvarivan. Imate u Boki i danas, gradjevine iz doba Austro Ugarske, kazao je na predavanju u okviru književnog festival “Ćirilicom”, na trgu izmedju crkava u Starom budvanskom gradu, prof. dr STOJAN ĐORĐIĆ, goovoreći na temu: “Zabrana ćirilice u doba Austro Ugarske okupacije i srpska književnost”. 

 

U sklopu te ideologije i politike, kazao je on, Austro Ugarska je dozvoljavala svim narodima kulturnu autonomiju, pa i Srbima, pa i srpsko pismo ćirilicu. Ali, kada je počeo rat 1914. godine, kada je Austro Ugarska okupirala Srbiju, onda je zabranila ćirilicu i u Srbiji u Austro Ugarskoj, kazao je profesor Djordjić.  Ako pitate zašto, kazao je on, jer ćirilica nije puška, već pismo, civilizacija kultura, onda nema racionalnog objašnjenja.

Ipak, onaj koji hoće da bude broj 1. i kada krene da dodje do tog cilja, a neko mu stane na put, onda on odstupa od  i od svog načela i u ovom slučaju, zabranjuje cirilicu i ukida mogućnost Srbima, da pišu svojim pismom. To se čini iz iracionalnih razloga, kako bi  opčinio i onemogućio svog protivnika, koji mu je stao na put, kako je kazao, iz kritičarsko književnog tumačenja tog fenomena, prof. dr Stojan Djordjić.

Profesor Djordjić je književni kriitičar, istoričar i tepretičar književnosti i univerzitetski profesor.  Doktorirao je na tezi: “Percepcija književnog djela Ive Andrića u Francuskoj”.  Radio je kao lektor na Sorboni u Parizu, a na fakultetima u Srbiji, predaje srpsku književnost XX vijeka. Objavio je na desetine studija i veći broj knjiga, saopšteno je iz budvanskog ART PRESS-a.  

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − eighteen =