Društvo “Bauo” dobilo plaketu na 20. Međunarodnom sajmu knjiga “Trg od knjige”

 

Na završetku 20. Međunarodnog sajma knjiga “Trg od knjige” u Herceg Novom, izdavačkoj kući HeraEdu iz Beograda i Društvu za kulturni razvoj “Bauo” iz Petrovca na Moru dodijeljena Plaketa za izdavački poduhvat godine – za objavu monografije dr Mirjane Blagojević “Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredabama njihovih statuta”.

Nagradu je primila Mila Medin, izvršna direktorica Društva “Bauo”, koja se tom prilikom obratila prisutnima i, u ime oba laureata, zahvalila na ovom vrijednom priznanju stručnom žiriju i organizatoru sajma knjiga JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi.

U obrazloženju stručnog žirija o nagradi navedeno je sljedeče: “Žiri je jednoglasno odlučio da ovu prestižnu nagradu Plaketu za izdavački poduhvat godine dodijeli monografiji “Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredabama njihovih statuta”, autorke Mirjane M. Blagojević, izdavača HERAedu iz Beograda i Društva za kulturni razvoj “Bauo” iz Petrovca na Moru. Riječ je o istorijsko-pravnoj i kulturološkoj studiji koja je istraživački veoma utemeljeno i odgovorno pratila razvoj pomorskog prava u Kotoru i Dubrovniku tokom srednjeg i novog vijeka. Analizirajući razvoj pomorskog saobraćaja i trgovine preko pravnih instituta, studija rasvjetljava društveni život i kulturološke tokove ova dva pomorska grada. Autorka se vješto koristila istorijskom i uporednom metodom znalački potkrepljenom dokumentovanom naučnom građom. Uprkos naučnoj strogosti, knjiga je napisana prijemčivim stilom za širok čitalački krug. U svakom smislu ovo djelo zadovoljilo je visoke standarde profesionalnog izdavaštva. Uzimajući sve u obzir žiri 20. Trga od knjige sa zadovoljstvom ovoj knjizi dodijeljuje Plaketu za Izdavački poduhvat godine i čestita autorki i izdavačima.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 + six =