Dokumentarni film Mamula – All inclusive režisera Aleksandra Reljića


U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, dokumentarni film Mamula – All inclusive režisera Aleksandra Reljića biće prikazan u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović’’ u utorak, 5. marta 2024. godine  u 19 časova.

Sinopsis:

Tvrđava Mamula na ostrvu Lastavica, na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, tokom oba svjetska rata služila je kao zloglasni logor u kojem su civili zatvarani, mučeni i moreni glađu. Ivo Marković je zatočen u Mamuli 1942. kao osmogodišnjak i dobro se sjeća mučenja stotina civila od strane italijanskih fašista. Odluka Vlade Crne Gore da ostrvo da u koncesiju kako bi se od tvrđave napravio ekskluzivni hotel, duboko ga je povrijedila i ponizila. Iako se investitor obavezao na izgradnjujedinstvenog hotela, sa posebnom memorijalnom sobom“, Ivo Marković zajedno sa drugim logorašima, aktivistima nevladinih organizacija i građanima protivi se toj odluci i počinje borbu za očuvanje uspomene na nevine žrtve.

Režiser Aleksandar Reljić je rođen 1974. u Beogradu. Profesionalni je novinar i režiser dokumentarnih filmova koji u svom tematskom fokusu drže pitanja ljudskih prava, ratnih zločina, ksenofobije i međuetničkih odnosa na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Za svoj profesionalni rad višestruko je nagrađivan. Urednik je Dokumentarno-obrazovnog programa na RTV Vojvodina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen + eighteen =