Dodjela medalja „60 Drobni pijesak”


Misija Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak”, koje je 2020. obilježilo 60 godina postojanja – jeste, u prvom redu, da kontinuirano i na reprezentativan način njeguje, afirmiše, podstiče i predstavlja osobenost Paštrovića, njihove prirodne ljepote i kulturnu baštinu javnosti u Beogradu i Matici, kao i da održava kulturne veze sa svojim zavičajem.

            Vizija Udruženja predviđa da, kao i do sada, ono u bližoj i daljoj budućnosti bude glavni centar svih okupljanja i aktivnosti svih Paštrovića u beogradskoj sredini, pa i u Republici Srbiji, kao i da bude najjači most za kulturnu, naučnu i privrednu saradnju između Paštrovića i Beograda.

            Glavni cilj Udruženja jeste da kroz svoje aktivno djelovanje i niz aktivnosti na polju popularizacije i afirmacije kulture i drugih segmenata paštrovskog stvaralaštva i identiteta, doprinese prepoznatljivosti Paštrovića i njihovog zavičaja u srpskoj prijestonici.

U cilju obilježavanja šest decenija postojanja Udruženja, članovi Upravnog odbora donijeli su jednoglasnu odluku da se posebnim priznanjem – medaljom ukaže prigodno poštovanje i oda zahvalnost naučnim i kulturnim pregaocima, istaknutim članovima Udruženja za dugogodišnji rad i za svesrdnu podršku u ostvarenju misije i vizije ove organizacije.

Laurati medalje „60 Drobni pijesak“ su:

1. Dr Mila Medigović Stefanović, prof. književnosti, bibliotekarka i književnica;

2. Stevo J. Jovanović, dugogodišnji predsjednik Udrženja, danas počasni predsjednik;

3. Dr Miroslav Luketić, istoričar i publicista;

4. Akademik Radomir V. Ivanović, prof. književnosti, i

5. Mr Dušan Medin, arheolog i menadžer u kulturi.

Ovim putem iskazujemo javnu zahvalnost našim lauratima na velikom zalaganju i na posvećenosti koju su imali i koju imaju prema Udruženju, a javnost obavještavamo da će svečana dodjela medalja biti upriličena na sledećoj „Paštrovskoj večeri“ u Beogradu.

U Beogradu, 21. marta 2021. godine             Prof. dr Pavle R. Anđus, predsjednik

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve + 3 =