Dječja klapa “Primorkinje” iz Budve, osvojila prvo mjesto na Voklanom etno festivalu (VEF) u Negotinu


Dječja klapa “Primorkinje”, iz Budve, osvojila je Prvo mjesto na Vokalanom etno festivalu (VEF) u Negotinu u kategoriji etno-obrada.

Na ovom takmičenju učestvuju mladi izvođači iz regiona. Vođa klape, Katarina Popović, ističe da im je zaista bila velika čast učestvovati na ovom renomiranom takmičenju. Godine 2018. smo osvojile Specijalnu nagradu za očuvanje tradicije, kao i tradicionalnog pjevanja. Primorkinje su uzrasta od 11-16 godina, dakle učenice Osnovne i Srednje škole. Veliki trud i rad se isplate, jer pobjeda na ovakvom takmičenju predstavlja izuzetan uspjeh. Primorkinje baštine napjeve iz Boke, Budve, Paštrovića, ali i šireg područja (Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije itd). Ovo je veliki uspjeh za Primorkinje, ali i za grad Budvu, odakle one potiču.

Žiri su činili dr Zlata Marjanović, dr etnomuzikologije, Zoran Bogdanović, etnomuzikolog i Danica Krstić, student etnomuzikologije i poznati izvođač etno-muzike. Počasni gost festivala bila je Bilja Krstić iz grupe “Bistrik”.

Važno je napomenuti da je ženska pjevačka grupa “Đude”, iz Kolašina, osvojila prvo mjesto u kategoriji tradicionalnog pjevanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − twelve =