Digitalna memorija Budve

Projekat DIGITALNA MEMORIJA BUDVE realizuje nevladino udruženje ZA DRUGA iz Petrovca. Projekat će objediniti staru fotografsku građu sa područja Budve, Sv.Stefana i Petrovca. Namjera realizatora projekta je da od sakupljenog fotografskog materijala ustanovi  vebsajt koji će potom biti u administraciji Narodne biblioteke Budva, kao integralni dio DIGITALNE BIBLIOTEKE. Prikupljeni materijal će na taj način biti dostupan svim zainteresovanim stranama za potrebe stručnih, kulturnih, turističkih i propagandnih aktivnosti.

Za ovaj projekat koji je od civilizacijskog i kulturnog značaja za opštinu Budva, dolaze u obzir sve vrste fotografija nastale prije 1990 godine, odnosno do početka digitalnih foto-zapisa. Poželjna je raznovrsnost fotografskog materijala koji bude sakupljen tokom projekta – porodične, pojedinačne, kolektivne, pejzažne, svečarske, radne i sportske fotografije, stare razglednice i prospekti sa prostora opštine Budva, kao i drugi arhivski vizuelni materijal.

U tom smislu pokrenuta je inicijativa među mještanima, udruženjima, preduzećima i institucijama koje imaju foto arhive da iste jednokratno ustupe za profesionalno skeniranje i obradu. Učesnici na projektu se obavezuju da će prikupljeni materijal čuvati i tretirati na adekvatan način, a isti u dogovorenom vremenu vratiti vlasnicima.

Poziv svim zainteresovanima da ustupe svoje lične foto arhive planiran je da se emituje na programima Radija i TV Budva, takođe i na društvenim mrežama.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 + 6 =