Dani umjetnika Budve 2015 – Promocija knjige “Paštrovski Almanah”

 

Turisticka organizacija opstine Budva - logo-png

 

Manifestacija “Dani umjetnika Budve”,  koju realizuje Turistička organizacija opštine Budva, počela je na Trgu pjesnika 18. jula 2015. godine. Održava se treću godinu za redom, a posvećena je lokalnom stanovništvu, stvaraocima iz Budve i budvanskim aktuelnim temama.

U utorak, 21. jula, na programu Dana umjetnika Budve bila je promocija knjige “Paštrovski Almanah”. U promociji knjige su učestvovali Đorđe Gregović i Dušan Medin. Moderator je bila Jelena Jelušić.

 

Ucesnici promocije

 

Đorđe Gregović – Rođen u prošlom vijeku, u novembru, na dan kada se u Rusiji proslavlja Oktobarska revolucija. Svoje radove uz podršku perkusionista i klavira javno čitao na trgovima, u dvorcima, školama, klubovima i u tišini.

Objavio sledeće romane: GRANDE DORMIDOR – izdavač B92, Beograd (1999) i HISTERIJE BEOGRADA – izdavač PARTENON, Beograd (2003)

Pokretač i učesnik sledećih projekata:

KRSTAC-review, reconstruction, revival – istraživanje o paštrovskim selima (arhitektura, sociologija, morfologija) 2003 god.

ŽIVOT-La vita – video rad i performans o sudbini napuštenih paštrovskih sela (na lokalitetu u Reževićima) 2004 god.

MJESTO POD SUNCEM – dokumentarni film o Petrovcu, u saradnji sa Televizijom Budva, 2005 god.

PROROCI ALFABETA – projekat istraživanja ćiriličnog nasleđa i ćirilične ikonografije u 8 zemalja, 2008 god.

KUĆA BOSNIĆA – arhitektonska kolonija o identitetu paštrovskih sela, 2013 god.

POKRETNA KNJIŽEVNA KOLONIJA – rezidencijalni program za pisce iz ex-Yu, 2014 god.

 

Djordje Gregovic 1

 

Dušan Medin je rođen 13. maja 1990. godine u Kotoru. Osnovnu školu završio u Petrovcu na Moru, gimnazijsko školovanje u Baru. Diplomirao arheologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2014. Pohađa master studije arheologije na istom Fakultetu, kao i master studije na UNESCO Chair in Cultural Policy and Management (Interculturalism and Mediation in the Balkans) Univerziteta umetnosti u Beogradu i Universite Lumiere Lyon 2. Profesionalno zainteresovan za antičku i novovjekovnu baštinu Crnogorskog primorja, studije materijalne kulture, istoriju i teoriju arheologije. U domenu njegovih interesovanja su i menadžment u kulturi i kulturna politika. Autor je nekoliko stručnih članaka i urednik dvije monografije, učesnik više arheoloških i drugih projekata, kao i organizator brojnih kultumih i naučnih programa. Clan je Društva arheologa Crne Gore, Srpskog arheološkog društva i Društva konzervatora Srbije. Živi i radi u Petrovcu na Moru i Beogradu.

 

Dusan Medin 1

 

Jelena Jelušić rođena je 06.08.1990. na Cetinju, u Crnoj Gori. 2007. godine preselila se u Mostar, u Bosni i Hercegovini, gdje je, u okviru Ujedinjenog svjetskog koledža, imala priliku da završi međunardno priznatu gimnaziju i okuša se u amaterskom pozorištu i humanitarnom radu. Nakon toga, na Braun Univerzitetu, diplomirala je na katedrama za Komaparativnu književnost i Modernu kulturu i medije. Jelena trenutno radi u Budvi, kao menadžerka za marketing i odnose sa janošću Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

 

Jelena Jelusic 1

 

Dušan Medin je naveo osnovne podatke za prvi broj Paštrovskog Almanaha, za koji je kazao, da praktično predstavlja prvo savremeno paštrovsko naučno stručno i umjetničko glasilo. Nosilac ideje projekta Paštrovskog Almanaha je dr Miroslav Luketić, a priređivači prvog broja su dr Miroslav Luketić i Marko Kentera, koji su ujedno i urednici.

Nakon uvodnog predstavljanja Almanaha, Dušan Medin je govorio i o nekim osobenostima ovog kraja koji mogu da utiču na stvaraoce iz raznih oblasti, da im Paštrovići budu inspiracija za istraživanja i obrade raznih tema. Detaljnije u video zapisu.

Đorđe Gregović je napomenuo da je Almanah baziran na očuvanju identiteta Paštrovića, ali razmatra i sve ostale teme i eventualne probleme koji se tiču ovog područja.

Kad se govori o autorima koji su se na razne načine bavili Paštrovićima, Đorđe Gregović posebno ističe značaj Vide Ognjenović, koja je dala veliki doprinos tumačenju Paštrovskih mitova. Treba stvarati uslove da mnogi autori sa strane mogu da se aktivnije uključe i vrše razna istraživanja i obrađuju teme koje su vezane za područje Paštrovića, naglasio je Gregović. Detaljnije u video zapisu.

 

VIDEO ZAPIS DIJELA PROMOCIJE ALMANAHA

 

POŚETIOCI NA PREDSTAVLJANJU ALMANAHA

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3