Dan JU Osnovna škola “Mirko Srzentić”

JU Osnovna škola “Mirko Srzentić” u Petrovcu obilježava Dan škole prema datumu rođenja Mirka Srzentića (9. oktobar 1911). 

Tim povodom prenosimo saopštenje Škole:

Rukovođeni prije svega željom, ali i obavezom koju nameće potreba za njegovanjem sjećanja na važne ljude i događaje iz našeg kraja, a koje posebno mlađe generacije neminovno nedovoljno poznaju, ove godine program Dana škole u značajnom dijelu posvećen je afirmaciji sjećanja na Mirka Srzentića, naročito imajući u vidu da je naša škola propustila da obilježi dva značajna datuma njemu posvećena – 100, odnosno 110 godina od rođenja (2011, 2021).

 

Nedjelja, 9. oktobar, Spomen-dom “Crvena komuna”, Petrovac na Moru, 18h 

Otvaranje dokumentarne izložbe “Sjećanje i nezaborav” autorke dr Mile Medigović Stefanović, kulturne istoriografkinje, u produkciji Doma kulture “Studentski grad” u Beogradu iz 2021. godine. Izložbu će otvoriti Đorđe Gregović, književnik. U pratećem programu uslijediće okrugli sto sa istaknutim kulturnim i društvenim radnicima, posvećen upravo Mirku Srzentiću i baštinjenju sjećanja na njega u današnjem kontekstu – dr Mila Medigović Stefanović, Ivana Kurtović direktorica JU OŠ ”Mirko Srzentić”, Sanja Srzentić, potomak Mirka Srzentića i Dušan Medin, a koji moderira Milica Stanić Radonjić. Tokom okruglog stola, prikazaće se dosad u javnosti neviđene fotografije i dokumentarna građa o Srzentiću.

 

Ponedjeljak, 10. oktobar, Spomen-dom “Crvena komuna”, Petrovac na Moru, 11h

Svečana priredba đaka Osnovne škole, koju su pripremili nastavnici i učenici. 

Ovim putem se zahvaljujemo Domu kulture ”Studentski grad” u Beogradu, autorki izložbe dr Mili Medigović Stefanović, Udruženju Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu ”Drobni pijesak”, JU Muzeji i galerije Budva, Turističkoj organizaciji Budva i HG ”Budvanskoj rivijeri”. Posebno se zahvaljujemo Dušanu Medinu i Društvu za kulturni razvoj ”Bauo” Petrovac.

Cjelokupni program je otvoren za javnost i svi su dobrodošli.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × four =