Crkva Santa Marija – Predstavljena knjiga „Herbarijum – Don Đuro“ autora Liberta Slovinića


Prvi tom triologije Liberta Slovinića, knjiga „Herbarijum – Don Đuro“, promovisana je u subotu, 11. septembra 2021. godine u crkvi Santa Maria in Punta u budvanskom Starom gradu. Organizator promocije je NVO Društvo Feral, koje se bavi očuvanjem budvanskog kulturnog nasljeđa.

O knjizi su govorili prof. dr. Saša Popović, profesor Ekonomskog fakulteta; Željko Šćepanović, urednik prvog toma i Liberto Slovinić, autor. Moderatorka večeri bila je Itana Lalović ispred NVO Feral. U muzičkom dijelu programa učestvovale su Antonia Vučinović, sopran i Elena Jovićević, klavir.

Projekat su podržali Opština BudvaTuristička organizacija opštine Budva, marketinška agencija Unibrand i štamparija DPC.

Predstavljanje knjige je počelo nastupom umjetnica Antonie Vučinović, sopran i Elene Jovićević, klavir koje su izvele kompoziciju Ave Marija, koju je autor knjige posvetio nedavno preminuloj sugrađanki Mariji Šumić, prijateljici porodice Slovinić.

Nakon muzičkog dijela, moderatorka programa Itana Lalović pročitala je odlomak iz knjige “Herbarijum – Don Đuro”. Tokom predstavljanja, u više navrata pročitala je odlomke i tako prisutnima približila sadržaj knjige. Prvi odlomak se nalazi u video prikazu.

Prof. dr. Saša Popović je naglasio da je roman Herbarijum autora Liberta Slovinića, hronologija porodičnog života nekoliko generacija porodice Slovinić, a naracija teče od vremena kada se prije dva vijeka barka Slovinića nasukala na hridi Starog grada Budva. Nasukala ne u smislu brodoloma već u smislu sudbine. Više u video zapisu.

Željko Šćepanović, urednik izdanja između ostalog je kazao: “Kada je Liberto na gotovo volšeban način došao do originalnog primjerka Herbarijuma iz 1899. godine, počela se rađati ideja da bi on mogao postati zlatna nit koja spaja ljude i događaje kroz vrijeme”. Više u video zapisu.

Autor knjige Liberto Slovinić je kazao da u poznim godinama, svako ljudsko stvorenje privlači rodna gruda. Tada čovjek sanjari o prošlim vremenima. Prisjeća se djetinjstva, živi sa uspomenama, interesuje ga porodično porijeklo. Odavno živim u snohvatici i snimam moju negdašnju prelijepu primorsku Budvu. Više u video zapisu.

Dobra organizacija predstavljanja knjige od strane Društva Feral, veoma kvalitetni osvrti na knjigu od strane učesnika, autorov pogled na motive koji su ga inspirisali da krene sa ovako zahtjevnim i obimnim stvaranjem, kao i vješto odabrani odlomci iz knjige koje su prisutni imala prilike da čuju, prirodno su izazvali reagovanje publike nakon prezentacije. Više u video zapisu.

Prezentacija je završena kako je i počela uz divni glas Antonie Vučinović i izvanrednu pratnju Elene Jovićević. Izvele su kompoziciju O Sole Mio.


POŚETIOCI NA PREZENTACIJI


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × five =