Budva – Veče Branke Bogavac

 

 

 

Na trgu ispred Moderne galerije u Starom gradu, u četvrtak, 15. avgusta 2013. godine, održano je veče Branke Bogavac, novinarke i publicistkinje, dobitnice visokog francuskog priznanja – Ordena viteza umjetnosti i književnosti. O radu i stvaralaštvu Branke Bogavac govorio je književnik Miraš Martinović, a razgovor je vodila Stanka Rađenović. Organizatori druženja sa priznatom novinarkom su JU „Muzeji, galerija i biblioteka“ Budva  i Opština Budva.

 

Miras Martinovic - Branka Bogavac - Stanka Radjenovic

 

Branka Bogavac rođena je 1937. godine u Virpazaru na Skadarskom jezeru. Gimnaziju je završila u Beranama, a romansku grupu jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu 1964. Na Sorboni je završila slavistiku 1968. gdje je i magistrirala. Bila je lektor za srpskohrvatski jezik na Sorboni – Pariz VIII, 1977/78 i dvadeset godina je bila profesor u Jugoslovenskoj dopunskoj školi u Parizu. Od septembra 2004. do jula 2006. godine bila je direktor Kulturnog centra Srbije i Crne Gore u Parizu.

Prevela je pjesme Alena Boskea, Žan-Klod Renara i Mari-Kler Bankar. Objavljivala je za većinu glavnih dnevnih novina i magazina bivše SFRJ.

Među glavnim knjigama su joj Razgovori u Parizu (I, II, III), Razgovori sa Dadom, Slikarstvo kao neracionalna sreća, Pariski razgovori IV, Crna Gora u Parizu – razgovori i susreti sa crnogorskim umjetnicima. Živi u Parizu od 1964. godine.

 

Branka Bogavac

 

Veče  je počelo čitanjem čestitke koju je uputio ministar Branislav Mićunović, povodom dodjeljivanja visokog priznanja francuskog Ministarstva kulture Branki Bogavac.

Poznati crnogorski književnik Miraš Martinović govorio je o dugogodišnjem poznanstvu sa Brankom Bogavac i njenom plodnom stvaralaštvu u tom periodu. Vrlo su rijetki novinari kojima je pošlo za rukom da naprave toliko intervjua sa poznatim svjetskim stvaraocima kao što je to uradila Branka Bogavac. Osnova za njen uspjeh na svim poljima kojima se bavila je njena dobronamjernost i to je ono što otvara sva moguća vrata, napominje Martinović.

 

Miras Martinovic

 

Branka Bogavac je govorila o veoma zanimljivim susretima sa značajnim svjetskim ličnostima iz raznih oblasti stvaralaštva. Možda po prvi put, ispričala je i priču o prvom intervjuu ili bolje rečeno kako je počelo njeno angažovanje na pravljenju intervjua sa poznatim ličnostima. Za uspješno obavljanje bilo koje djelatnosti, a posebno novinarske, osim velikog poznavanja oblasti kojom se bavite, neophodna je velika posvećenost i ljubav, kaže Branka Bogavac. Naravno, sva velika djela nastaju upravo iz velike želje i ljubavi autora prema onome što radi, a ne zato što ga je neko angažovao ili platio, što je najbolji dokaz Brankin dosadašnji rad i stvaralaštvo. Dio izlaganja Branke Bogavac i Miraša Martinovića prikazani su putem fragmentarnog video zapisa.

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

Vece Branke Bogavac

Vece Branke Bogavac - 2

Vece Branke Bogavac - 3

Vece Branke Bogavac - 4