Budva – Sjećanje na Vita Nikolića

 

Moderna galerija Budva 445

 
 
 

U četvrtak, 31. oktobra 2013. godine, u Modernoj galeriji u Budvi održano je poetsko veče posvećeno Vitomiru Vitu Nikoliću. U okviru poetske večeri predstavljene su dvije knjige: biografija  „Vito – zatočenik žute gošće“ i knjiga anegdota „Vito – anegdote i epigrami“, publiciste Maksima Vujačića. Poetsko veče, na zadovoljstvo ljubitelja poezije Vitomira Vita Nikolića, jednog od najvećih crnogorskih pjesnika, organizovala je nevladina organizacija “Agora” u saradnji sa JU „Muzeji i galerija“ Budva, a pod pokroviteljstvom Opštine Budva.

 

Knjige Maksima Vujačića - Vito zatočenik žute gošće i Vito anegdote i epigrami - naslovne

 

Književno stvaralaštvo i životni put Vita Nikolića predstavili su Maksim Vujačić, novinar i publicista i Danica Nikolić ćerka Vita Nikolića. Stihove je recitovao Emir Ćatović, glumac. Moderator poetske večeri bila je Stanka Rađenović, pjesnikinja.

 

Poetsko vece posveceno Vitomiru Vitu Nikolicu

 

Povod za poetsko veče posvećeno Vitomiru Vitu Nikoliću su dvije nove knjige “Vito – zatočenik žute gošće” i “Vito – anegdote i epigrami”, autora Maksima Vujačića, novinara i publiciste. U uvodnom dijelu večeri, Stanka Rađenović je naglasila da je Maksim Vujačić knjigom “Vito – zatočenik žute gošće” na najbolji način pokazao kako i biografija može biti lijepa književnost. U ovoj biografiji Maksim Vujačić je na objektivan, topao, dokumentovan i kreativno maštovit način približio čitaocima važne činjenice iz Nikolićevog života, kazala je Stanka Rađenović.

Maksim Vujačić je govorio o svom poznanstvu sa Vitom Nikolićem, o njegovom književnom stvaralaštvu, životu, odnosu sredine prema poznatom pjesniku u vremenu njegovog života u Nikšiću, kao i o njegovom radu nakon prelaska u Podgoricu. Prikupljajući neophodne sadržaje za biografiju “Vito – zatočenik žute gošće”, Maksim Vujačić je naglasio da je bio iznenađen nevjerovatnom otvorenošću i iskrenošću zabilješki Vita Nikolića u njegovom dnevniku, koji mu je inače poslužio kao osnova za pisanje ove knjige. Za drugu knjigu “Vito – anegdote i epigrami”, Vujačić je kazao da je osjećao potrebu da osvijetli i taj dio Vitovog stvaralaštva i da bez te knjige na neki način ne bi bila zaokružena priča o njegovom sveukupnom književnom radu.

Novinar i publicista Maksim Vujačić je dobitnik nagrade oslobođenja Nikšića, nagrade “Zaloga” koju dodjeljuje književna zajednica “Vladimir Mijušković”  i Diplome Društva crnogorskih novinara za poseban doprinos razvoju novinarstva. Autor je 18 knjiga, od kojih su  četiri posvećene Vitu Nikoliću. Naredne godine, u povodu obilježavanja 20 godina od smrti i 80 godina od rođenja Vita Nikolića, Vujačić planira da objavi knjigu Vitovih priča. Takođe, namjera je da se u Nikšiću otvori i Spomen soba Vita Nikolića, pa i sav prihod od prodatih knjiga ići će u tu svrhu.

 

Maksim Vujacic

 

Danica Nikolić je na veoma zanimljiv način predstavila kako to izgleda odrastanje i odnos sa ocem, poznatim pjesnikom. Takođe, govorila je i o odnosu drugih autora prema Vitovom djelu, odnosno o prisvajanju njegovih pjesama od strane drugih autora. Poseban osvrt je napravila na vrijeme devedesetih i mučne događaje koji su zadesili sve ljude na prostoru bivše države a koje je Vito Nikolić i njegova porodica među prvima žestoko osjetila, zbog njegovog suprostavljanja ludilu koje je u to vrijeme zahvatilo naše prostore.

 

Danica Nikolic

 

Poetsko veče je upotpunio Emir Ćatović, glumac koji je veoma emotivno i dopadljivo recitovao pjesme Vita Nikolića.

 

Emir Catovic

 

Pravilnim izborom pitanja i vještim vođenjem poetske večeri Stanka Rađenović, moderator je omogućila velikom broju prisutnih da od gostiju dobiju što više zanimljivih informacija o životu i radu Vitomira Vita Nikolića.

 

Stanka Radjenovic

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS POETSKE VEČERI

 

Interesovanje za poetsko veče bilo je veliko o čemu govori ne samo broj posjetilaca, već i broj postavljenih pitanja i komunikacija sa gostima. Poetsko veče je trajalo znatno duže nego uobičajeno, a reakcija posjetilaca je bila kao da je tek počelo što je pouzdan znak da je nevladina organizacija “Agora” napravila pravi korak organizujući ovakvo poetsko veče.

 

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3