Budva – Prezentovan antički mozaik Villa Urbana

 

Znak-Budve-i-logo-JU-Muzeji-i-galerije

 
 

U okviru proslave Dana Opštine Budva, u petak, 21. novembra 2014. godine, u crkvi Santa Maria, održana je svečanost povodom prezentacije antičkog mozaika Villa Urbana

Kako je ovo prvo javno prikazivanje antičkog mozaika nakon njegove prve sistematske konzervacije, razumljivo je bilo interesovanje građana Budve i Crne Gore za ovaj događaj. Znatno prije početka svečanog programa, plato ispred crkve Santa Maria in Punta bio je ispunjen velikim brojem građana koji su željno iščekivali da vide antički mozaik koji potiče iz II vijeka nove ere, a pronađen je nedaleko od ovog mjesta na kome se vrši njegovo prezentovanje.
Prilog upravo počinjemo kadrovima koji prikazuju veliko prisustvo građana, prije samog svečanog događaja.

 

Posjetioci ispred crkve Santa Maria - 1

Posjetioci ispred crkve Santa Maria - 2

Posjetioci ispred crkve Santa Maria - 3

Posjetioci ispred crkve Santa Maria - 4

Posjetioci ispred crkve Santa Maria - 5

Posjetioci ispred crkve Santa Maria - 6

Posjetioci ispred crkve Santa Maria - 7

 

Program prezentovanja mozaika je počeo prikazivanjem video zapisa o poslovima koji su urađeni u periodu konzervacije. Konzervatorski radovi su trajali 120 dana, u vremenskom periodu od marta do avgusta 2014. godine. Čitav projekat konzervacije mozaika, kao jedan izuzetno zahtjevan i komplikovan poduhvat, podrazumijevao je saradnju više institucija iz Crne Gore i regiona. Na projektu konzervacije mozaika su učestvovali Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Centralni institut za konzervaciju u Beogradu, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture – Beograd i JU Muzeji i galerije Budve.

 

Film o konzervaciji

 

Biljana Brajović, direktorica JU Muzeji i galerije Budve, zahvalila se svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovaj veliki projekat dovede do kraja. U tom smislu posebno treba naglasiti direktne učesnike na poslovima konzervacije mozaika, ali naravno svega toga ne bi bilo bez sredstava koje je opredijelila Opština Budva i razumijevanja koje je za ovaj projekat imao njen predsjednik Lazar Rađenović, istakla je Biljana Brajović. Više u video zapisu.

 

Biljana Brajovic

 

Željko Čelebić, pomoćnik direktora Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, istakao je zadovoljstvo što je posao na ovom projektu završen i što će veliki broj posjetilaca biti u prilici da vidi ovaj vrijedni mozaik.

 

Zeljko Celebic

 

Mila Popović Živančević, direktorica Centralnog instituta za konzervaciju iz Beograda, izrazila je zahvalnost lokalnoj zajednici što izdvaja sredstva i pomaže kulturu i iskazuje vidno interesovanje za ovakve vrste projekata. Više u video zapisu.

 

Mila Popovic Zivancevic

 

Lazar Rađenović, predsjednik Opštine Budva, kazao je da je ponosan na ovaj trenutak kad se mozaik vraća gradu u kojem je nastao, da bude naš, budvanski, rimski, mediteranski ali i dragocjeni dio svjetske umjetnosti. Više u video zapisu.

 

Lazar Radjenovic

 

Nakon pozdravnih govora, građani su razgledali mozaik koji će neko vrijeme biti izložen u crkvi Santa Maria in Punta.

 

Anticki mozaik 1

Anticki mozaik 2

Anticki mozaik 3

Anticki mozaik 4

Anticki mozaik 5

 

Istovremeno sa razgledanjem mozaika, posjetioci su na postavljenim panoima mogli da vide kako je tekao tok višemjesečne konzervacije mozaika.

 

Panoi o konzervaciji mozaika - 1

Panoi o konzervaciji mozaika - 2

Panoi o konzervaciji mozaika - 3

Panoi o konzervaciji mozaika - 4

Prezentacija mozaika 2

Prezentacija mozaika

 

Uslijedio je koncert kvarteta Vjere Nikolić. Kvartet je izveo 11 kompozicija hrišćanske duhovne muzike koje su obuhvatile vremenski period od X do XIX vijeka. Članovi kvarteta su Jelena Mihaljević – profesor istorije muzike i muzičkih oblika iz Podgorice, Nedeljko Pejović – gitarista, pedagog, kompozitor i aranžer, Vladislava Bujišić – violistkinja u Orkestru Muzičkog centra Crne Gore i pedagog i Vjera Nikolić –  klavirista, pjevač, kompozitor i profesor klavira. Za ovaj dio svečanog programa takođe je vladalo veliko interesovanje. Fragmentarni dio izvođenja muzike kvarteta Vjere Nikolić možete viđeti u video zapisu.

 

Koncert Vjere Nikolic i kvartet

Koncert Vjere Nikolic i kvartet - 2

Koncert Vjere Nikolic i kvartet - 3

Koncert Vjere Nikolic i kvartet - 4

Koncert Vjere Nikolic i kvartet - 5

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS