Budva – Predstavljena knjiga “Igrati svoj život” Božidara Bonje Inanovića

 

 

U organizaciji Nip Art Press iz Budve, u, press centru hotela Tre canne u Budvi, predstavljena je knjiga pod nazivom Igrati svoj život, poznatog crnogorskog i jugoslovenskog šahovskog velemajstora, Božidara Bonje Inanovića, čiji su izdavači: Obodsko slovo iz Podgorice, Štampar Makarije iz Beograda i Hercegovina izdavaštvo iz Trebinja.

Bilo je to neponovljivo veče za ljubitelje šaha, ali i poštovaoce lika i djerla čuvanog sportiste i šahovskog velemajstora Božidara Bonje Ivanovića i  nazapamćena radionica duha, koja je oduševila veliki broj prisutnih, koji su za poznatog šahistu imali brojna pitanja.

Govoreći o Ivanovićevoj knjizi, doktor Ljubo Živković iz Bara, internacionalni šahovski majstor, kazao je pored ostalog, da je Bonja bez sumnje, najveći sportista u istoriji crnogorskog šaha i crnogorskog sporta uopšte. Nama je, kao i Bonji, šah pružio priliku, da uživamo u ljepoti igre i nadmetanja, da uživamo u neponovljivoj čari života, da razumijemo da se u slavi duha, nalazi sva sreća i slava čovjekova. Božidar Bonja Ivanović je u svemu tome bio poseban i naponovljiv, kazao je pored ostalog, goovoreći o velikom šahisti i sportisti, njegov prijatelj, doktor Ljubo Živković.

Primarijus doktor Slobodan Radonjić je govoreći o knjizi “Igrati svoj život”, kazao da je ona dragocjen doprinos, ne samo šahovskoj kulturi, već i kulturi uopšte. Ona na najbolji način potvrdjuje vječnu misao velemajstora doktora Taraša,  da, “šah kao ljubav i muzika ima moć, da čovjeka čini srećnim”.

Knjiga je Bonjin put, od rodnog Cetinja, pa preko zemljine kugle i natrag u prestoni grad. Bio je to i uzak i trnovit i širok i utaban, ali pravi put na kojemu je Bonja igrao svoj život….

A što se tiče ličnosti Božidara Bonje Ivanovića, od njegoovih mnogih vrlina, ističem samo jednu: skromnost. A skromnost je vrlina velikih ljudi, kazao je pored ostalog doktor Radonjić.

U nadahnutom obraćanju oduševljenoj publici, velemajstor Božidar Bonja Ivanović je pored ostalog kazao, da je u svojoj karijeri, prijatelje i rivale, doživljavao kao duhovno bogatstvo.  Govoreći o doajenima crnogorskog šaha, on je istakao, da su mu ostali u najljepšem sjećanju. Bili su to originalni igrači, moralne i kompetentne ličnosti. U knjizi sam izio svoje vidjenje i o njima, pitajući se, šta bi bilo sa mnom, da nijesu ostavili takav utisak na mene?  U svakom slučaju, ja sam kao sportista naučio da cijenim svoje rivale, uvidjajući da preko njihovih ramena, vodi put u šampionske visine.

Šahovski velikani su sportisti i mislioci. Susreti sa njima, posebno sa svjetskim šampionima, podsticali su me da otkrivam i ispravljam svoje slabosti, kazao je izmedju ostalog, poznati šahovski velemajstor i po mnogima najbolji sportista u istoriji Crne Gore, Božidar Bonja Ivanovića, prilikom sinoćne promocije njegovve knjige “Igrati svoj život” u Budvi, na veliko zadovoljstvo brojnih prisutnih.

Ivanović se ozbiljnije posvetio šahu, 1969. godine, poslije osvajanja titule šahovskog majstora, a pobjedom na Međunarodnom turniru u Baru 1977. godine, postaje prvi crnogorski velemajstor. Višestruki je prvak Crne Gore i Jugoslavije. Sa nacionalnim timom SFRJ, osvojio je dvije srebrne medalje na Evropskom prvenstvu 1984. i   Svjetskom, 1989. godine. Ivanović je pobjednik četrnaest turnira u zemlji i inostranstvu. Uspješno je igrao, sa najpoznatijim imenima svjetskog šaha, saopšteno je iz budvanskog ART PRESS-a. 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × three =