Budva – Otvorena izložba „Život Sečuana prije 2000 godina“

 

JU Muzeji i galerije Budve

 
 

U Modernoj galeriji u Budvi, 20. jula 2016.godine, otvorena je izložba pod nazivom „Život Sečuana prije 2000 godina“. Izložba je realizovana u saradnji sa Muzejom pokrajine Sečuan iz Narodne republike Kine, i trajaće dva mjeseca. U maju 2015. godine JU Muzeji i galerije Budve potpisala je Ugovor o saradnji sa sečuanskim muzejem i do sada je uspješno realizovala jednu izložbu i ugostila dvije delegacije koje su posjetile Budvu u svrhu razmjene znanja i informacija vezanih za kulturnu saradnju Opštine Budva i gradova Čengdu i Zigong.

 

Otvaranje izlozbe

 

Ambasador Narodne republike Kine Njegova ekselencija gospodin Cui Dživei pozdravio je domaćine i zahvalio svim pojedincima i institucijama koji su doprinijeli organizaciji ove izložbe. Ove godine se obilježava 10 godina uspostavljanja diplomatske saradnje između Crne Gore i Narodne republike Kine, a ova izložba je dio kulturne saradnje dvije države. Cilj ove izložbe je razvijanje i jačanje saradnje među narodima dvije zemlje, kazao je između ostalog gospodin Cui Dživei.

 

  Cui Dzivei

 

Zamjenik direktora muzeja pokrajine Sečuan Sje Džičeng je pozdravio prisutne na izložbi i kazao da je Sečuan velika pokrajina ne samo po broju stanovnika, već po tome što raspolaže velikim kulturnim nasljeđem. U Sečuanskom muzeju se nalazi bezbroj eksponata i ono što je izloženo u Budvi, je samo mali dio koji se odnosi na otiske sa drevnih ploča pronađenih prilikom arheoloških iskopavanja u pokrajini Sečuan na kojima se nalaze predstave o životu drevne Kine kao i mitovi i legende o dinastiji Han. Velika nam je čast da crnogorskim prijateljima pokažemo dio kulturnog nasljeđa Sečuana, a očekujemo da će u bliskoj budućnosti Budva predstaviti svoju kulturu narodu Sečuana, istakao je gospodin Sje Džičeng.

 

Zamjenik direktora muzeja Secuan

 

Biljana Brajović, direktorica JU Muzeji i galerije Budve je izrazila zadovoljstvo što je upravo Budva, grad koji je star 2500 godina, domaćin jedne ovakve izložbe gđe je prikazano kulturno nasljeđe pokrajine Sečuan. Nadamo se da će Budva biti u prilici da naredne godine prikaže svoju kulturu narodu pokrajine Sečuan, kazala je Biljana Brajović.

 

Biljana Brajović

 

Predśednik Opštine Budva doc. dr Srđa Popović, otvorio je izložbu „Život Sečuana prije 2000 godina“. U obraćanju prisutnima zaželio je dobrodošlicu prijateljima iz Sečuana i izrazio zadovoljstvo što je drevna kultura Sečuana prikazana u Starom gradu. Podśetio je prisutne na nedavnu pośetu delegacije Budve pokrajini Sečuan i napomenuo da kulturna razmjena nije jedina koja će dovesti do zbližavanja i saradnje dvije države. Izrazio je očekivanja da će se ta saradnja ostvariti i u pogledu zdravstvenog i rekreativnog turizma koji bi bio realizovan u pred i pod sezoni, što bi bilo jako značajno za razvoj turizma u Crnoj Gori.

 

Srdja Popovic

 

DIO IZLOŽENIH EKSPONATA

…“Oslikane ploče, koje kombinuju reljef i slikarstvo, vrsta su konstruktivnih elemenata. Bile su popularne tokom vladavine dinastija Đin i Han (od trećeg vijeka prije nove ere do trećeg vijeka nove ere) i uglavnom su korišćene za ukrašavanje zidova palata i grobnica. Reljefne skulpture na ploči otkrivene u provinciji Sečuan, uključuju slike lova, ribolova, zemljoradnje, proizvodnje soli i trgovine, banketa, plesa, jahanja i legende vezane za dinastiju Han, koje predstavljaju materijalni život i duhovni svijet naroda Sečuana prije 2000 godina.
Od davnina je u kineskoj tradiciji sakupljanje i zaštitita iskopanih artefekata u vidu uzimanja otisaka. Drevna tehnologija otisaka učinila je da se ploče danas vrednuju iz posebnog ugla. Svaki izloženi predmet predstavlja fantastične slike koje prizivaju u sjećanje slavu i romantičnost velike dinastije Han i oda su veličanstvenosti kineskih predaka.“… tekst iz kataloga.

 

Izlozeni eksponati - 1

Izlozeni eksponati - 2

Izlozeni eksponati - 3

Izlozeni eksponati - 4

Izlozeni eksponati - 5

Izlozeni eksponati - 6

Izlozeni eksponati - 7

Izlozeni eksponati - 8

Izlozeni eksponati - 11

Izlozeni eksponati - 9

Izlozeni eksponati - 10

 

POŚETIOCI NA OTVARANJU IZLOŽBE

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4

Posjetioci - 5

Posjetioci - 6

Posjetioci - 7

Posjetioci - 8

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 + 15 =