Budva – Održano književno veče Perivoja Popovića

 

 

U organizaciji NIP ART PRESS iz Budve, u subotu, 22. aprila 2017. godine, u PRESS CENTRU hotela TRE CANNE u Budvi, održano je književno veče, poznatog crnogorskog književnika PERIVOJA POPOVIĆA iz Podgorice.

O Popovićevom književnom djelu, govorili su: prof. dr SINIŠA JELUŠIĆ, književnica i književna kritičarka MILICA KRALJ, novinar i publicist RANKO PAVIĆEVIĆ, dok je izvode iz Popovićevih knjiga, govorila glumica i književnica RADMILA KNEŽEVIĆ.

  • Poetiku Perivoja Popovića dominantno odredjuje imanentna prisutnost teatarskog mišljenja, koja se najpreciznije da uočiti u njegovoj dramskoj simfoniji Njegošev sat (2009) i pjesničkoj zbirci Pitanja; Svitanje (2017), kazao je goovoreći o književnom djelu Perivoja Popovića, prof. dr Siniša Jelušić. U složenom simbolu Njegoševog sata, uočavamo postojanu prisutnost moralne paradigme savjesti, sagledane iz ugla vječnosti (sub specie aeteritatis),  utemeljene na velikim hrišćanskim svetinjama iz Crne Gore: sv. Petru Cetinjskom i sv. Vasiliji Ostroškom, istakao je prof. Jelušić. Moralno ishodište raskrivanja istine predstavljaju njihov duh i misao, iz kojih Njegoš, ili pojam njegoševske savjesti u satu koji otkucava, reflektuje dogadjaje moralnog pada koje je svagda zlo. Imajući u vidu ovaj ugao, autor poput antičkih tragičara, pojam nacionalnog zla, analognog grijehu, poima kao odstupanje od hrišćanske moralne paradigme koja ima opšte važenje. Izdvajam potresne scene rušenja Njegoševe kapele na Lovćenu, kao vrhu jednog paanoidnog političkog/ideološkog nasilja, sa prevashodnim ciljem potiranja Njegoše i njegoševske tradicije u Crnoj Gori, koju tradiciju ova Popovićeva knjiga, ali rekao bi i njegovo djelo u cjelini, ubjedljivo potvrdjuje, kazao je pored ostaloga, govoreći o književnom djelu Perivoja Popovića, prof. dr Siniša Jelušić.

Književnica i književna kritičarka Milica Kralj je ocijenila, da su uporišne tačke pjevanja Perivoja Popovića, vezane za predačko, u užem krugu-zavičajno nasljedje, u razgranatom nizu etičkih zavještanja, počev od Marka Miljanova i Meduna…, kroz pjevanje i opjevavanje duhovnih osnova našeg trajanja, potom svojevrsni dijalog sa pjesnicima savremenicima kroz pjesme posvete, odnosno pjesme preispitivanja i vlastitog autopoetičkog znaka i kroz značenjske iskaze drugih: i potom tačka sabiranja onog nedohvatnog i neiskazivog pjesničkog životnog, a iznad svega, naslućenog i neslućenog tajnovitog osjećanja koje se izražava kroz suštinu izabrane riječi/jezika u samoostvarenu i   samoostvorenu pjesmu, istakla je Milica Kralj. Nepokolebljiva pjesnička vjera Perivoja Popovića, kazala je ona, u ono što je vrijeme stvorilo u vrijednosti koje je vrijeme ustalilo, temeljnim poetskim sistemom, uspijeva da stvori pjesmu/zbirku, koja po unutrašnjoj snazi, po energiji pragovora, predstavlja obrazac pjesničke vještine, kao što je to slučaj sa njegovim Medunskim  epistolama, kazala je pored ostalog Milica Kralj.  

Gost književne večeri Perivoja Popovića, bio je i pjesnik Milan Rajović, a za izvanredan dijalog sa brojnom publikom i govorenje svoje poezije, Popović je više puta nagradjivan burnim aplauzima prisutnih.

Perivoje Popović je pjesnik, pripovjedač, romansijer, dramski pisac, književni kritičar, prevodilac…. Djela su mu prevodjena na bugarski, ruski, njemački, engleski, italijanski i druge.

Objavio je veliki broj knjiga, medju kojima su: “Kameno nebo”,  “Konačišta”, “Medunske epistole”, “Pitanja svitanje”, “Kako ti kažeš”, “Njegošev sat”, “Bijela omča”, “Nije bilo proljeća” i druge.

Perivoje Popović je dobitnik većeg broja književnih nagrada i priznanja, kao što su: Marko Miljanov,  Stevan Perović – Cuca,  Povelja Sveti Car Lazar, nagrada  Zlatni pelican, nagrada KPZ Podgorica i druge, saopšteno je iz budvanskog ART-PRESS-a.