Budva – “Ljubišini dani”

 

 

01. mart 2012.

Izložba “Ljubišina pisma”
dr Mile Medigović Stefanović

Koncert  ženske vokalne grupe “Harmonija”

 

Povodom obilježavanja 190 godina od rođenja Stefana Mitrova Ljubiše, JU “Muzeji, galerija i biblioteka” Budva u saradnji sa Udruženjem Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak” i JUSD “Crvena komuna” Petrovac organizovali su svečani program Ljubišini dani.

Predviđeni program obilježavanja godišnjice realizuje se u dva dana.

Program je počeo otvaranjem izložbe “Ljubišina pisma” autorke dr Mile Medigović Stefanović, u prostoru Spomen doma Stefan M. Ljubiša.

 

 

Na otvaranju izložbe, u ime organizatora, obratila se Marijana Martinović i prisutne upoznala sa kompletnim programom obilježavanja proslave 190 godina od rođenja Stefana Mitrova Ljubiše.


Marijana Martinović

Autorka izložbe dr Mila Medigović Stefanović je kazala da su izložena digitalno dizajnirana pisama koja je S. M. Ljubiša pisao Iliji Račeti, ondašnjem budvanskom načelniku i intimnom prijatelju. Prepiska je trajala u periodu 1870-1874. Pisma (39) se čuvaju u Univerzitetskoj bibliotecii “Svetozar Marković” u Beogradu. Posebno ističe pismo Stefanovog sina Mitra iz Beča (1898) upućeno Karlu Franasoviću, ministru na raspolaganje u Beogradu. Ovo do sada javnosti nepoznato pismo čuva se u Istorijskom arhivu Šumadije u Kragujevcu. Sadržaj pisma odnosi se na Mitrovu bezuspješnu potragu da vrati književnu zaostavštinu koja mu je poslije očeve smrti pripala, a Mitar je ustupio 1888. godine kralju Milanu Obrenoviću.

Poseban naglasak u svom izlaganju dr Mila Medigović Stefanović je stavila na ulogu Stefana Mitrova Ljubiše kao poslanika. Smatra da ta uloga moze biti u svim vremenima putokaz kako treba da se ponašaju predstavnici naroda.


Dr Mila Medigović Stefanović

Izložbu “Ljubišina pisma” je otvorila mr Božena Jelušić. Po njenim riječima autorka ove izložbe je imala namjeru da skrene pažnju na neke činjenice iz biografije Stefana Mitrova Ljubiše, kako bismo bolje razumjeli njegovo vrijeme za koje autorka Mila Medigović Stefanović drži da ima dosta dodirnih tačaka sa vremenom u kojem živimo. U nastavku izlaganja, Božena Jelušić je govorila o pogledima na književno djelo u dvadesetom vijeku kao i o značaju proučavanju arhivske građe zahvaljujući kojoj često puta saznajemo sa kakvim blagom raspolažemo. Poseban akcenat stavlja na Ljubišu kao karakterističan primjer multiplikovanih identiteta.

 


mr Božena Jelušić

 Video zapis djelova izlaganja dr Mile Medigović Stefanović i
mr Božene Jelušić sa otvaranja izložbe

 

 

 

 

Iste večeri u drugom dijelu programa koji je uslijedio nakon otvaranja izložbe, ženska vokalna grupa “Harmonija” iz Budve održala je koncert u prostoru Moderne galerije. Na repertoaru su bile budvanske i paštrovske pjesme.

Gosti na koncertu su bili učenici IV1 razreda Osnovne škole “Stefan M. Ljubiša” iz Budve koji su izveli pjesmu o Stefanu M. Ljubiši. Tekst pjesme su sastavili učenici sa svojom učiteljicom Sekom Popović, a muziku je komponovala Mirjana Pajović, rukovodilac ženske vokalne grupe “Harmonija”. Učenici su pjesmu izveli uz klavirsku pratnju Milice Radoman.

 


Ženska vokalna grupa “Harmonija”