Budva – 29. Grad teatar otvorio Mario Vargas Ljosa

 

29. Festival Grad teatar

 

U okviru trodnevne pośete Crnoj Gori, Mario Vargas Ljosa je bio gost Budve i Grada teatra 20. juna 2015.godine. Prisustvovao je pres konferenciji za novinare koja je održana u zgradi JU Grad teatar Budva u prije podnevnim časovima, a uveče u Kongresnoj sali hotela “Avala” organizovano je književno veče.

 

Na presu je pored nobelovca iz Perua, prisustvovao Blažo Radoman, v.d. direktora Grada teatra i Predrag Uljarević, direktor izdavačke kuće “Nova knjiga”. Domaćini, Blažo Radoman i Predrag Uljarević, su izrazili zadovoljstvo što je došlo do gostovanja Maria Vargas Ljose i što je njegov dolazak koji je izgledao dosta nestvarno ipak postao stvarnost na sreću svih ljubitelja pisane riječi.

 

Ucesnici presa

 

Obraćajući se velikom broju novinara, Mario Vargas Ljosa je između ostalog istakao da mu je veoma značajno da zna da ima svoje čitaoce u Crnoj Gori i da je dobro da njegove knjige budu za njih jedan otvoreni prozor kroz koji će se čitaoci upoznati sa latinoameričkom stvarnošću.

 

Mario Vargas Ljosa

 

Znatiželjne novinare interesovale su mnoge književne i ne samo književne teme, o kojima je strpljivo govorio Mario Vargas Ljosa. Pogledajte video zapis sa pres konferencije.

 

 

U Kongresnoj sali hotela “Avala” održano je književno veče. Na početku večeri Mario Vargas Ljosa je zvanično otvorio 29. Festival Grad teatar i poželio da on bude uspješan kao i prethodni. Takođe, izrazio je zadovoljstvo što će se u okviru ovog Festivala, po prvi put organizovati Mediteranski sajam knjiga i na taj način stvoriti uslovi da knjiga  bude još više prisutna na ovom Festivalu.

 

Knjizevno vece u Avali

 

Razgovor sa nobelovcem Mariom Vargas Ljosom, vodila je prof. španskog jezika Ksenija Popović.

 

Knjizevno vece u Avali - 2

 

Pogledajte fragmentarni video zapis književne večeri.