Beograd – Promocija trilogije “Brda od pelina” Jasenke Lalović

Spisateljica Jasenka Lalović je Paštrovka, rođena u Baru 1965. godine. Pisanjem se bavila oduvijek, ali je tek u pedesetim objavila svoj prvi roman: “S one bande moje gore”. Odmah za njim uslijedio je nastavak: “S ove bande moje gore”, te treći roman “Kastigulja”, kojim se sve poravnava.

Trilogija “Brda od pelina” Jasenke Lalović, se proteklih godina, nalazi u samom vrhu najprodavanijih naslova u Srbiji, Crnoj Gori i regionu, 

Posebno bi trebalo istaći činjenicu da su njeni romani svoj put do čitalaca krčili sami.

Prije nego je potpisala ugovor sa izdavačkom kućom “Laguna”, gospođa Lalović je sama izdavala svoje knjige, no potražnja je postala takva da se to više nije moglo ispratiti u sopstvenoj režiji. Zato je svoje povjerenje poklonila ovoj izdavačkoj kući, koja je sinonim izdavaštva u regionu.

Tema njenih romana su žene dinarskog krša u prvoj polovini prošlog vijeka koje, na njima osoben način, iznose teret tog prostora i vremena. 

One su školjke koje rađaju bisere, temelj i krov, čuvarke ognjišta, početak i kraj. One su te, koje sa mudrošću i filozofskim mirom prihvataju, ili ne, okvire koji su im nametnuti, no to ih ne sprečava da u grudima čuvaju vasionu.

Ideja vodilja pisca je da im se oda počast, da ostane zapis, kao svetionik u vremenu.

U želji da na što autentičniji način prikaže i približi ćitaocima likove, autorka se odlučila da piše u narativu što tekst čini osobenim, a posebnu draž daje arhaičan govor, onaj koji je danas rijetko u upotrebi, ali koji je lako razumjeti, ako se čita srcem. 

Romani Jasenke Lalović izazvali su pozitivnu reakciju čitalaca upravo zbog lakoće i pitkosti kojima piše o komplikovanim stvarima duše.

 

7. marta 2023. u 18h, u Dalfi knjižari SKC-a održaće se promocija trilogije ’’Brda od pelina’’.

 

Učestvuju: Dubravka Dragović, urednica Lagune

Tanja Vučković, moderator

Dušan Medin, kulturolog

Milica Milović, kantautor

Ivana Šćepanović, glumica

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − ten =