Beograd – Paštrovsko veče

 

 

Овогодишње Паштровско вече, које традиционално организује Удружење Паштровића и пријатеља Паштровића у Београду „Дробни пијесак”, одржано је 17. новембра у хотелу „Мажестик“ на Обилићевом венцу.

Програм Паштровске вечери био је посвећен стогодишњици завршетка Првог свјетског рата и започео је у 18 часова промоцијом књиге историчара др Милана Гулића „Бокељи на страни Србије у Првом свјетском рату“, о којој су говорили др Мила Медиговић Стефановић и аутор, а затим промоцијом  „Паштровског алманаха III“ испред чије редакције су се препуној конференцијској сали хотела „Мажестик”  обратили аутори: проф. др Павле Анђус, Немања Куљача и Стево Давидовић.

У 19 часова, на коктелу добродошлице,  изложбу „Тамо далеко 1918-2018“ отворили су историчар др Милан Гулић и аутори Немања Куљача и Маринко Лугоња.

Након отварања изложбе услиједила је вечера са традиционалним паштровским специјалитетима, попут паштицаде, макарула и руштула. Кроз богат програм на самој вечери водила нас је драмска умјетница Јована Тодоровић. Поздравне говоре су оржали предсједник Удружења проф. др Павле Анђус, предсједник Општине Будва господин Драган Краповић и Епископ диоклијски Методије.

Стихове познатих пјесама „Како умире Далматинац” и „Плава гробница” говорили су нам студент глуме са Факултета драмских уметности у Београду Лазар Николић и драмски умјетник Никола Тодоровић. Студенти глуме са Факултета савремених уметности Ђорђе Јовичић, Лазар Тошић, Милан Тошић и Стефан Јевтовић су нам казивали бесједе Краља Николе о предаји Скадра и Краља Петра пред битку на Колубари, говор мајора Гавриловића, „Дунавску похвалу“ – Александра Арсенијевића и писмо Леонтија Митровића са Солунског фронта.

Предсједник Удружења проф. др Павле Анђус уручио је Златне захвалнице Општини Будва и предсједнику Општине Драгану Краповићу, као и Туристичкој организацији Будва и директору Младену Франовићу. Захвалнице су добили и др Мила Медиговић Стефановић и емисија „Гастрономад“. Захвалнице за младе Паштровиће предсједник Удружења је уручио Јовани Кентери Павловић, Јовани Тодоровић, Марији И. Шољаги, Марији С. Шољаги и Стефану Медину.

Награда најбољем паштровском студенту „Дробни пијесак“ за 2018. годину уручена је Ирини Н. Вуковић, студенткињи III године Архитектонског факултета Универзитета „Унион – Никола Тесла“ у Београду.

Одржавање ове свечаности омогућили су наши дугогодишњи спонзори: Општина Будва, Туристичка организација Општине Будва, Водовод и канализација Будва, ДХЛ Црна Гора и Мега промет и Удружење жели да им се овим путем још једном захвали на подршци.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − fifteen =