Beograd – Otvorena dokumentarno-umjetnička izložba „Ikone Paštrovića i Budve“U Kući legata u Beogradu, u subotu, 18. januara 2020. godine, s početkom u 19 časova, svečano je otvorena dokumentarno-umjetnička izložba „Ikone Paštrovića i Budve“, koju su osmislili i koncipirali mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti i muzejska savjetnica, i mr Dušan Medin, arheolog i kustos. U pitanju je prva progamska aktivnost (izložba) Kuće legata u 2020. godini.

Na svečanom otvaranju izložbe obratio se Filip Brusić-Renaud, direktor ustanove kulture Kuća legata, koji je istakao zadovoljstvo saradnjom sa JU Muzeji i galerije Budve i poželio dobrodošlicu gostima iz Budve i Paštrovića. Pomenuo je i podršku Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak” kao i Rotari kluba Kalemegdan Beograd i Rotari kluba Budva, koji su pomogli organizaciju izložbe.

Mr Lucija Đurašković, direktorica JU Muzeji i galerije Budve, zahvalila je domaćinima na mogućnosti da se ova izložba predstavi u Beogradu, a naročito prof. dr Pavlu Anđusu, predsjedniku Udruženja “Drobni pijesak”, jednom od inicijatora da ova postavka dođe u Beograd. Takođe, Đurašković je bliže upoznala prisutne s konceptom i sadržajem izložbe.

Prof. Anđus je naglasio da se na organizaciji i pripremi izložbe dugo radilo, kao i da je ideja potekla još ljeta 2018. kada su u Budvi Lucija Đurašković i Dušan Medin realizovali sličnu izložbenu postavku.

Prof. dr Dragan Vojvodić, dopisni član SANU i višegodišnji istraživač sakralne baštine Paštrovića, redovni profesor na Odeljenju istorije umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, otvorio je sinoćnju izložbu. On se detaljnije osvrnuo na istorijski i kulturni kontekst Paštrovića, ističući bogato sakralno graditeljsko i umjetničko nasljeđe ove nevelike zajednice sa središnjeg dijela Crnogorskog primorja.

Na samom otvaranju izložbe posjetioci su imali priliku i da čuju splet duhovnih pjesama u izvedbi vokalnog okteta iz Beograda, koji je okupila Milesa Anđus. Koristimo priliku i da obavijestimo javnost da je sinoćnje otvaranje izložbe posjetilo preko 300 gostiju.

O IZLOŽBI
Izložba je sastavljena iz tri segmenta: 1) izložba ikona starih paštrovskih manastira Praskvice, Reževića i Gradišta (XVIII i XIX vijek), 2) izložba ikona Marka Krstovog Gregovića (1867–1941), jednog od prvih akademski obrazovanih slikara iz Crne Gore, školovanog u Beču krajem XIX vijeka, i 3) izložba mozaika s religijskim motivima aktivnog likovnog umjetnika Jovana Pake Kentere (1960) iz Svetog Stefana. Izložba će biti otvorena za javnost do 3. februara. Ikone iz paštrovskih manastira, kao i one koje je izobrazio slikar Marko K. Gregović, pohranjene su u paštrovskim i budvanskim vjerskim objektima koji su proglašeni za kulturno dobro Crne Gore, čime, u skladu s odrebom člana 3. Zakona o zaštiti kulturnih dobara Crne Gore (2010), uživaju zaštitu kao i kulturna dobra u kojima se nalaze. Izložba je otvorena u Kući legata do 3. gebruara 2020. godine.

PRATEĆI PROGRAM
Kako bi se beogradskoj i srpskoj javnosti približila tematika izložbe, pratiće je i tri stručno-popularna predavanja o sakralnoj baštini Paštrovića, koja će održati mr Lucija Đurašković (21. januar, 18 časova) – o kultu Sv. Nikole u Paštrovićima, mr Dušan Medin (24. januar, 18 časova) – o kulturnoj i sakralnoj baštini Paštrovića, mr Sandra Vujošević (27. januar, 18 časova) – o autorstvu zidnog slikarstva u manastiru Gradištu, i prof. dr Dragan Vojvodić (30. januar, 18 časova) – o crkvi Sv. Stefana u manastiru Duljevu. Dana 1. februara (18 časova) biće izveden koncert paštrovskih pjesama “Ko vince pije u slavu Božju”, koji je osmislila doc. dr Zlate Marjanović (Akademija umjetnosti u Banja Luci), a koji će izvesti njeni studenti opkupljeni oko Etno-ansambla „Kult“. Ulaz na sve programe je slobodan.

MEĐUNARODNA SARADNjA I ZAHVALNOST
Izložba je rezultat plodotvorne saradnje JU Muzeji i galerije Budve sa Kućom legata iz Beograda, ostvarene na inicijativu i uz svesrdnu podršku Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“, Rotari kluba „Kalemegdan“ iz Beograda i Rotari kluba Budva. Zahvalnost i ovim putem upućujemo Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve, kao i upravi paštrovskih manastira Praskvice, Reževići i Gradišta, crkve Svetog Tome u selu Žukovica iznad Petrovca, kao i parohijskom domu crkve Svete Trojice u Starom gradu Budvi, na ikonama ustupljenim za potrebe ove izložbe.

U prilogu su fotografije Bojana Ćirkovića

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × four =