Beograd – Održano “Paštrovsko veče”

 

ПАШТРОВСКО ВЕЧЕ
У БЕОГРАДУ

(13.12.2014)
 
 

Поштујући вишедеценијску традицију окупљања, и ове године су се многобројни Паштровићи и њихови пријатељи са великом радошћу сабрали у суботу, 13. децембра на „Паштровској вечери“ у Београду коју је приредило Удружења Паштровића и пријатеља Паштровића у Београду „Дробни пијесак“. Ово свакако нису само окупљања ради уживања у међусобном дружењу и у паштровским специјалитетима, већ, поново традиционално, и зарад приказа делова богате паштровске културе.

И ово Паштровско вече организовано је у ресторану „Дедиње“ у Дому Војске Србије у Београду (Француска улица, 2), а први део програма – промоција књига, отпочео је у 18.30 часова, док је главни програм са домаћим и традиционалним специјалитетима почео у 20 часова.

Од посебне је важности истаћи да је преко 360 људи присуствовало овогодишњој Паштровској вечери, што представља најпосећеније вече у протеких 10 година. Међу гостима Удружења, између осталих, били су господин Бранислав Мићуновић, амбасадор Црне Горе у Србији, са сарадником господином Мирком Зечевићем, представници Савеза удружења Црногораца Србије и Удружења Црногораца Београда, глумац Петар Божовић, те бројни пријатељи Паштровића, научници, културни радници, уметници…

 

Gosti Paštrovske večeri

 

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГА

Ове године су окупљени Паштровићи и њихови пријатељи имали прилике да, на самом почетку Вечери, присиствују промоцији Паштровског алманаха I (Свети Стефан–Петровац, 2014), којег са пуно љубави, али и знања, уређују и издају два знаменита Паштровића, др Миро Лукетић и Марко Кентера. Реч је о једном од многих завештања које свом завичају већ деценијама поклања др Лукетић. Осмишљен кроз више делова, следећи идеју приказа времена прошлих, Алманах води све заинтересоване, и оне до скора неупућене и оне зналце, кроз разне области паштровског живота и културе, од туризма, природних ресурса, екологије, преко културе, науке, уметности (ликовне и музичке), спорта, књижевности до кулутрно-историјске прошлости паштровске. Из времена прошлих свакако је могуће обликовати и времена будућа, то препознају и уредници овог, па одабиром радова не само да осликавају богату паштровску баштину, већ се и обраћају свима онима који ће наставити и даље реализовати њихову замисао. А својим обимом и те како опсежан, Паштовски алмахан I такође сведочи о обиљу паштровске баштине, наговештавајући да ће сваки наредни следити својим квалитетом ово прво издање. Оно шта је посебно било значајно јесу излагања самих уредника, др Мира Лукетића и Марка Кентере, који су окупљенима приказали не само Аламанах, већ и описали како је и зашто настао. Њима се придружила и др Мила Медиговић Стефановић, такође својим увек инспиративним речима обогативши приказ ове публикације.

 

Detalj sa promocije Paštrovskog almanaha I i Bršljana uz kuću

Brojni posjetioci promocije Paštrovskog alamana I i Bršljana uz kuću

Promociji knjiga prosustvovao je i Branislav Mićunović, ambasador Crne Gore u Srbiji

Dr Miroslav Luketić govori o Paštrovskom almanahu I

Učesnik promocije - Marko Kentera

Dr Mila Medigović Stefanović govori na promociji knjiga

 

Др Мила Медиговић Стефановић је ове Паштровске вечери не само говорила на промоцији Алманаха, већ такође је учествовала у представљању свог новог дела – књиге паштровских есеја и поезије Бршљан уз кућу (Будва, 2014). И овог пута се др Медиговић Стефановић везује и са пуно љубави, баш као и бршљан који воли заувек, црпи снагу и теме из тла свога паштровског завичаја. О књизи су такође казивали и др Миро Лукетић и Марко Кентера, а одабране стихове из ње је казивала Кристина Рађеновић.

 

Kristina Rađenović čita poeziju dr Mile Medigović Stefanović

 

Како се Паштровићи свакако могу подичити и својом музичком културом, приказе наведених паштровских дела су својом свирком складно надопуниле Миља Зеновић (флаута), Ана Ћириловић (флаута) и Теодора Арсовска (контрабас), доневши у децембарски Београд својим „нотама“ део паштровских летњих вечери и свадбеног музицирања.

 

Milja Zenović (flauta), Ana Ćirilović (flauta) i Teodora Arsovska (kontrabas) izvode aranžmane paštrovskih svadbenih pjesama

 

Програм представљања ових књига умесно је водио председник Удружења „Дробни пијесак“, проф. др Павле Р. Анђус.

 

Sa promocije knjiga

 

ТРАДИЦИОНАЛНА ВЕЧЕРА СА БОГАТИМ ПРОГРАМОМ

Поздравним говором председника Удружења отпочело је Паштровско вече које су успешно водили млади водитељи Паштровићи – Кристина Рађеновић и Озрен Ђурашевић.

 

Mladi voditelji programa - Kristina Rađenović i Ozren Đurašević

 

Поштујући устаљену традицију, наведене три младе уметнице су наступиле и током вечери изводећи такође обрађене паштровске традиционалне песме. У истом стилу настављају и чланице Женске вокалне групе Хармонија из Будве, које су извеле присутнима у част део паштровског музичког опуса, а затим свој наступ наставиле медитеранским песмама које потписује њихова водитељица, госпођа Мирјана Пајовић. Ове године је Паштровско вече посебно увеличао и својим приусутвом великан нашег глумишта, Петар Божовић, који се, на опште задовољство, и обратио присутнима подсећајући на легенду о Јегоровом путу и афирмишући валоризацију истог.

 

Milja, Ana i Teodora nastupile su i kasnije, tokom večere

Ženska volaklna grupa Harmonija iz Budve na Paštrovskoj večeri u Beogradu

Glumac Petar Bozovic govori o legendi o nastanku Jegorovog puta

 

Председник Анђус уручио је Захвалницу Удружења за рад на очувању и афирмацији паштровске културне баштине Женској волаклној групи Хармонија, а посебне, Златне захвалнице двојици истакнутих Паштровића – др Мирославу Лукетићу, историчару, и Митру Митровићу, дјечијем пјеснику и афористичару. Посебан куриозитет била је кратка изведба руске лирске пјесме од стране др Лукетића, којом се захвалио на овој Захвалници, што је одушевило присутне.

 

Zahvalnicu ŽVG Harmonija preuzela je članica klape Biserka Bogović

Dr Miroslav Luketić prima Zlatnu zahvalnicu

Zlatna zahvalnica se uručuje Mitru Mitroviću

Dr Miroslav Luketić pjeva rusku lirsku pjesmu

 

Као и сваке године, део вечери је посвећен и проглашњу најбољог паштровског студента који бива награђен са Повељом и новчаним износом од 500 еура (обезбеђује Општина Будва). Ове године је та велика част са правом припала Јелени Бечић, родом из Бечића, студенткињи специјалистичких студија на Факултету за државне и европске студије у Подгорици и истовремено, студенткињи основних студија на Правном факултету Универзитета Црне Горе у Подгорици. Свечано проглашење лауреата обавила је др Мила Медиговић Стефановић, председница Комисије за додјела награде „Дробни пијесак – најбољи паштровски студент“.

 

Jelena Bečić, najbolji paštrovski student 2014, u društvu članova Komisije za dodjelu nagrade (prof.dr Jelene Milašin Anđus, maestra Bojana Suđić i dr Mile Medigović Stefanović, predsj. Komisije)

Obraćanje Jelene Bečić, najboljeg paštrovskog studenta 2014. godine

 

Програм је настављен наградном лутријом, а срећни добитници су награђени публикацијама: Паштровски алманах I, Бршљан уз кућу, Урамљена љетовања, паштровским пандошпањом и слатком корпицом.

До краја вечери присутне је забављао чувени београдски музички састав Remake band.

Мени овогодишње Паштровске вечери био је заиста посебан. По први пут на овим манифестацијама у Београду, гости су имали прилике да дегустирају домаће шкуре паштровске макаруле које је направила и поклонила госпођа Јелена Чучук Рађеновић, Паштровка из Светог Стефана. Саламастрани пршут, паштровске кобасица са рузмарином, маслине, млади бели сир, руштуле, пандошпањ, штрудел… били су део менија вечери.

Потребно је напоменути да Паштровско вече не би било реализовано без уобичајне подршке спонзора, донатора и пријатеља међу којима су се ове године нашли: Општине Будва, Комунално-стамбено предузеће Будва, DHL Montenegro, ХТП „Будванска ривијера“ и породица Калоштровић из Петровца, те бројни појединци који су свој рад и ангажман добровољно поделили са управом Удружења „Дробни пијесак“ и тиме знатно олакшали организацију ове вечери.

СКУПШТИНА

У недељу, 14. децембра у 11 часова у ресторану „Дедиње“ одржана је традиционална Годишња Скупштина Удружења на којој је, поред осталих тема, било речи о Паштровској вечери, раду у протеклом једногодишњем периоду, плану рада током наредне године, финансијском извештају… Присустовало је 30-ак људи – чланова Удружења, као и представника Амбасаде Црне Горе у Србији, Савеза удружења Црногораца Србије и Удружења Црногораца Београда. Општи утисак је да је Паштровко вече било једну од најуспешнијих до сада, са највећим бројем присутних гостију, а скренута је пажња на неке ситније пропусте и детаље на којима треба радити како би следеће Паштровско вече било још боље.

Присутни су се, такође, подсетили неколико јубилеја значајних за Паштровиће, које би на приклада начин требало обележити током 2015. године:

  • 55 година организованих сусрета Паштровића и Београду,
  • 80 година од рођења и 10 година од смрти композитора Бранка Зеновића и
  • 80 година од смрти студента Мирка Срзентића из Паштровића.

Било је, такође, речи о издавању публикација о музици и Паштровићима на којима се увелико радило током ове и протеклих годинa: монографија др Злате Марјановић о музичкој традицији Паштровића, монографија Каће Зеновић, МА о паштровским народним песмама у настави солфеђа и зборник радова Музика и Паштровићи.

Оцењено је да су наведени пројекти од великог значаја за културни и научни живот завичаја и да ће се радити на томе да буду успешено реализовани током 2015. године.

На крају Скупштине, Душан Медин поднео је оставку на место секретара и повукао се из Управног одбора Удружења, услед немогућности да у будућности активно суделује у раду ове организације због бројних обавеза које има. Пошто још увек није изабран нови секретар, отворен је позив свим заинтересованим кандидатима који се за више информација могу јавити проф. др Павлу Р. Анђусу, председнику Удружења (pandjus@bio.bg.ac.rs).

*

Фотографије које прате прилог урадио Kodak еxpress studio са Новог Београда (локација YU Business centar), где се исте могу преузети.

Приредили др Злата Марјановић и Душан Медин