Beograd – Održano književno veče na temu ,,Njegoš i Ljubiša – komparativna izučavanja“

 

 

Књижевно вече у оквиру манифестације Љубишиних дана у Београду, одржано је 22. марта 2018. године на Коларчевом народном универзитету у организацији Удружења Паштровића и пријатеља Паштровића у Београду „Дробни пијесак”. Вече је протекло успјешно, уз велико интересовање Паштровића и наших пријатеља.

На самом почетку програма, Митар Давидовић, члан Управног одбора Удружења „Дробни пијесак”, је поздравио госте, захвалио се Коларцу, издавачима, предавачима и тиму организатора из Удружења. Затим је Јована Тодоровић прочитала писмо предсједника Удружења, проф. др Павла Р. Анђуса, у ком је исказао жаљење што због пословних обавеза није у могућности да присуствује књижевној вечери али је тим путем поздравио све госте и учеснике.

Уредница предавачког програма са Коларца, Ана Вукмановић, најавила је предаваче и позвала да се у име промовисаног издања „Горског вијенца” испред издавача, ЈУ Музеја и галерија Будве, обрати Милица Станић Радоњић, а испред београдске „Просвете”, Драган Миленковић, поводом промоције Љубишине „Скочидјевојке”, коју је та издавачка кућа објавила 2017. године.

Милица Станић Радоњић, пословни секретар ЈУ Музеја и галерија Будве, упознала нас је са фототипским издањем „Горског вијенца” који је Љубиша објавио у Задру 1868. године, а ЈУ Музеји и галерије Будве и Национална библиотека Црне Горе „Ђурђе Црнојевић” са Цетиња 2017. издали репринт тог издања. Она је подсјетила публику и на бројне манифестације које је њихова Установа приредила у текућој и претходној години у част Стефана Митрова Љубише.

Директор „Просвете”, Драган Миленковић, у свом обраћању је открио личну приврженост Љубиши и нашем приморју. Осврнуо се и на богато насљеђе које је Љубиша оставио Паштровићима и свим Србима.

Академик Радомир Ивановић говорио је о историји издавања „Горског вијенца”, као и о критикама Његошеве књиге. Говорио је и о заједничким изворима образовања и инспирације Петра II Петровића Његоша и Стефана Митрова Љубише. Поменуо је и бројна нова издања поводом 170. годишњице „Горског вијенца” и најавио међународни скуп о Љубиши у организацији ЦАНУ.

Др Зоран Живковић је истакао Медитеран као заједничку црту Његоша и Љубише, говорио о јунаштву њихових ликова али и о њиховој скромности. Навео је да је Љубиши Његош био инспирација и да о томе свједочи и некролог који је написао поводом смрти Петра II Петровића Његоша.

Др Мила Медиговић Стефановић подсјетила је на бројне скупове одржане на Коларцу у част Његоша и Љубише и на запис Црњанског о скрнављењу Његошеве гробнице од стране Аустријанаца. Говорила је и о усамљеничком животу у иностранству ова два велика писца и због чега су Љубишу називали „Његош у прози”.

Драмска умјетница, Јована Тодоровић, прочитала је стихове пјесме „Његош у Венецији” Милоша Црњанског и одломке из критике Нићифора Дучића Љубишиног издања „Горског вијенца”.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two + ten =