Beograd, 24. novembar 2012. – Paštrovsko veče

 

 

Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu ”Drobni pijesak” svake godine krajem novembra mjeseca organizuje ”Paštrovsko veče” na kom, uz bogat kulturno-zabavni program koji evocira sjećanje na zavičaj, gosti imaju priliku da uživaju u tradicionalnim paštrovskim kulinarskim specijalitetima. Zanimljivo je da kontinuitet okupljanja paštrovske dijaspore u Beogradu seže do decembra 1960. godine, kada je po prvi put priređeno ovakvo veče.

 

Ovogodišnje ”Paštrovsko veče” organizovano je 24. novembra u restoranu ”Dedinje” u Domu vojske Srbije u samom centru Beograda. Velika posjećenost i odaziv (oko 300 gostiju) najveći je u posljednih nekoliko godina, a mladih članova, paštrovskih studenata, bilo je oko 80. Važno je spomenuti da su mnogi Paštrovići došli iz zavičaja, ali i iz Lovćenca, Novog Sada, Zrenjanina, Pančeva, Leskovca i drugih krajeva Srbije. Među zvanicama Večeri bili su i predstavnici Ambasade Crne Gore u Srbiji, gradonačelnik Opštine Budva gospodin Lazar Rađenović, paroh paštrovsko-tudorovićki gospodin Siniša Smiljić, predstavnici Udruženja Crnogoraca Beograda i Udruženja Danilovgrađana Beograda, predstavnci brojnih medija, mnogi prijatelji, donatori i sponzori Udruženja.

 

 

”Paštrovsko veče” otpočelo je koktelom dobrodošlice u foajeu sale u 19h uz crnogorsku lozu i tradicionalne paštrovske kolače. U 20h u restoran sali predsjednik Udruženja prof. dr Pavle R. Anđus pozdravnim govorim obratio se prisutnima i poželio dobrodošlicu, nakon čega je Ženska vokalna grupa ”Harmonija” iz Budve otpjevala nekoliko tradicionalnih paštrovskih pjesama.

 

 

 

Paštroviće i prijatelje pozdravili su i ambasador Crne Gore u Srbiji gospodin Igor Jovović, gradonačelnik Opštine Budva gospodin Lazar Rađenović i paroh paštrovsko-tudorovićki gospodin Siniša Smiljić.

 

 

Sekretar Udruženja Dušan Medin upoznao je goste sa projektom ”Uramljena ljetovanja” dr Mile Medigović-Stefanović, čiji je izdavač Udruženje ”Drobni pijesak”. Projekat će biti realizovan početkom ljeta 2013, povodom jubileja 90 godina organizovanog turizma u Paštrovićima. ”Uramljena ljetovanja” sastoje se od monografije, grafički dizajnirane izložbe i pratećeg kataloga, a nulto izdanje kataloga ovom prilikom je promovisano.

Predsjednik Udruženja podsjetio je prisutne na to da je počasnom predsjedniku Udruženja Stevu J. Jovanoviću u maju ove godine u Tudorovićima uručen Orden sv. kralja Milutina koji dodjeljuje Sinod SPC. Ovim povodom predsjednik mu je uručio poklon – sliku ”Ostrog” (ulje na platnu), autora dr Radovana Milovanovića iz Beograda. Počasni predsjednik se kratkim govorom zahvalio i pozdravio sve goste.

 

 

Upravni odbor Udruženja svake godine odlučuje o tome kome će se dodijeliti ”Zahvalnice za doprinos u očuvanju paštrovske kulture i tradicije”. Ove godine ”Zahvlanice” su dobili donatori i prijatelji Udruženja i Paštrovića: Opština Budva i gradonačelnik Lazar Rađenović, Ambasada Crne Gore u Srbiji i prof. mr Radomir Samardžić – File.

 

 

Udruženje ”Drobni pijesak” od 2003. godine posebno vodi računa o svojim mladim članovima – studentima. Naime, nagradom ”Drobni pijesak – najbolji paštrovski student” (plaketa i novčani iznos od 500 eura) Komisija u sastavu dr Mila Medigović-Stefanović (predsjednica), prof. dr Jelena Milašin-Anđus i maestro Bojan Suđić odlučila je da se ove godine nagrada dodijeli Jeleni Leković iz Petrovca, studentkinji master studija Fakulteta političkih nauka u Podgorici. Pokrovitelj ove nagrade je Opština Budva.

 

 

Mladi Paštrovići, beogradski studenti izveli su kratak dramski program ”Paštrovska svadba” u kom su učestvovali Jovana Kentera, Dušan Medin, Andrea Rafailović, Tomo Medin, Mila Medin, Stefan Medin, Olga Jovanović, Danilo Anđus i Milica Šoljaga.

 

 

Brojeve srećnih dobitnika svečane nagradne lutrije je izvukla Jelena Leković, najbolji paštrovski student 2012, a nakon toga je sekretar Udruženja Dušan Medin pozvao članove Upravnog odbora Udruženja. Sa predsjednikom Anđusom obratio se prisutnima pozivajući ih na sjutrašnju godišnju Skupštinu Udruženja na koju će se izabrati novi Upravni odbor Udruženja. Članovi Skupštine su 25. novembra jednoglasnom odlukom ukazali povjerenje starom Upravnom odboru, čime mu je produžen mandat za još četiri godine.

 

 

Program Večeri su vodile Jovana Kentera i Tijana Rafailović odjevene u tradicionalne paštrovske nošnje (vl. porodice Damjanović sa Svetog Stefana).

U zabavnom dijelu programa nastupao je beogradski muzički sastav ”Remake band”.

 

 

Prilog napravio Dušan Medin, sekretar Udruženja.

Fotografije uradio Kodak express studio sa Novog Beograda.