Bečići – Otvorena izložba “Budvanske metastaze” Slobodana Boba Slovinića

 

Becici - Hotel The Queen of Montenegro

 

U organizaciji NIP ART-PRESS iz Budve, u četvrtak,  9. juna 2016. godine, u galeriji hotela Queen of Montenegro u Bečićima, otvorena je samostalna izložba slika, poznatog crnogorskog slikara i likovnog kritičara Slobodana – Boba Slovinića iz Budve.

Umjetnik se ljubiteljima umjetnosti, predstavio radovima rađenim u tehnici ulje na platnu, iz ciklusa  “Budvanske metastaze”, nastalih u period od 2012. do 2016. godine.

 

Otvaranje izlozbe

 

Slobodan Bobo Slovinić je rođen 1943. godine u Budvi. Diplomirao je 1966. godine na Akademiji za primenjene umetnosti u Beogradu, na odsjeku unutrašnje arhitekture, u klasi prof. Đorđa Krekića. Bio je na studijskim putovanjima: Grčka, Njemačka, Francuska, Italija, Irak, SSSR, Španija. Prvi put se predstavio 1961. na grupnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu u Podgorici a prvu samostalnu izložbu priredio je 1965. u Modernoj galeriji u Podgorici. Do sada je imao preko 40 samostalnih i više od 300 grupnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogobrojnih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja. Istaknuti je kulturni stvaralac Crne Gore od 2010. Član je ULUCG-a i ULUPUCG-a od 1968.

1978. je izabran  za sekretara Odbora za likovne umjetnosti CANU.

1982/1983. je postao član “Maison des Artistes” u Parizu. Učestvovao je u radu više slikarskih kolonija. Kreirao je više od 400 projekata unutrašnjeg uređenja prostora i drugih projekata od kojih je većina realizovana. Bio je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici.

Objavio knjige: “Pariski zapisi” (1996); “Umjetničke zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore” (2010); “Ars Libris 1999-2012” (2013). Osim slikarstva i likovne kritike, bavi se enterijerom i dizajnom.

Stalno živi i stvara u Podgorici, a povremeno i u Budvi.

Za više informacija o cjelokupnom stvaralaštvu umjetnika, kliknite na njegovo ime: SLOBODAN BOBO SLOVINIĆ.

 

Slobodan Bobo Slovinic

 

U ime organizatora izložbe Novinsko izdavačkog preduzeća ART-PRESS iz Budve, prisutnima se obratio Ranko Pavićević, novinar i publicista. Zahvalio se velikom broju ljubitelja umjetnosti koji su došli na otvaranje izložbe. Ogromno je zadovoljstvo organizovati izložbu Slobodana Boba Slovinića, a posebno ovu, koja nosi čudan naziv, Budvanske metastaze, čudan naziv, ali na žalost jako životan. Više u video zapisu.

 

Ranko Pavicevic

 

Izložbu je otvorio arhitekta Slobodan Bobo Mitrović. Njegovo izlaganje se odnosilo na reakciju umjetnika na ne baš srećnu stvarnost Budve, koja je upravo imala za posljedicu nastanak ciklusa slika Budvanske metastaze koji je prikazan na ovoj izložbi. “Nestaje Slovinićev umjetnički subjekt. Slikareva drama se prelama kroz njegove slike. Njegovoj Staroj Budvi uzimaju dušu, bijesna pohlepa je razjeda. Agresivna građevinska bahatost ima oblik urbometastaze. Slikar u toj graditeljsko-rušilačkoj senzaciji vidi praelemente metastaziranog bolesnog bića, monstruoznih oblika koja dekonstrukcijom nestaju i gube se iz prepoznatljivih formi, do juče živih”, kazao je između ostalog Slobodan Bobo Mitrović. Više u video zapisu.

 

Slobodan Bobo Mitrovic

 

Prisutnima se obratio autor izložbe Slobodan Bobo Slovinić. “Kad se na početku postepeno, u nastavku brže, a sada intezivno, veoma neprimjerno i brutalno krene u devastaciju prirodnih, istorijskih, kulturnih i tradicionalnih vrijednosti, to je veoma tužno i vrlo bolno. Kao ličnost iz kulture, kao umjetnik stvaralac, tako tegobnu stvarnost doživljavam kao sramotan čin, kao izdaju i tešku prevaru… Ovaj novi likovni projekat, moj novi slikarski ciklus Budvanske metastaze je moj novi vapaj i krik za spasenje Starog grada”, kazao je između ostalog Slobodan Bobo Slovinić. Više u video zapisu.

 

VIDEO ZAPIS

 

DIO IZLOŽENIH RADOVA

Rad - 1

Rad - 2

Rad - 3

Rad - 4

Rad - 5

Rad - 6

Rad - 7

Rad - 8

Rad - 9

Rad - 10

 

POŚETIOCI NA OTVARANJU IZLOŽBE

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4

Posjetioci - 5

Posjetioci - 6