Autorsko veče Vladimira Pištala

U okviru 6. Književnog festivala Ćirilicom u subotu, 27. avgusta na Trgu između crkava u Starom gradu Budve biće upriličeno autorsko veče jednog od najznačajnijih srpskih autora – Vladimira Pištala. O Pištalovom stvaralaštvu govoriće pjesnik, esejista, književni kritičar i putopisac Nenad Šaponja. Program počinje u 21 čas.

Vladimir Pištalo rođen je 1960. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, stekao je zvanje mastera na Univerzitetu u Nju Hempširu, Odsjek za američku istoriju, gdje je i doktorirao.
Predavao je na Koledžu Beker, Lester i Vuster, Masačusets, na Univerzitetu u Beogradu i na Univerzitetu u Nju Hempširu.
Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su “Meša Selimović” za zbirku eseja Značenje džokera (2020), “Grigorije Božović” za roman Sunce ovog dana (2019), “Kočićevo pero” za roman Venecija, nagrade za najprodavanije knjige u Srbiji za romane Venecija (2011) i Tesla, portret među maskama (2009).
Dobio je i Nagradu bibilioteke Srbije za najčitaniju knjigu u bibliotekama Srbije (2009), Ninovu književnu nagradu za roman Tesla, portret među maskama (2008), nagradu „Miloš Đurić“ za prevod poezije Čarlsa Simića i mnoge druge. Knjiga Tesla, portret među maskama je prevedena na 16 jezika, a dobila je i nagradu NBS za najčitaniju knjigu. Djela Vladimira Pištala prevedena su na više jezika i dio su školskog programa za osnovne škole i gimnazije.
Prvo djelo „Slikovnica“ objavio je 1981. godine. Slijede knjige: „Noći“ (1986), „Manifesti“ (1986), „Korto Malteze“ (1987), „Kraj veka“ (1990), „Vitraž u sećanju“ (1994), „Priče iz celog sveta“ (1997), „Aleksandrida“ (1999), „Milenijum u Beogradu“ (2000), Tesla, portret među maskama (2008), Venecija (2011), Sunce ovog dana (2017), Značenje džokera (2020).
Iza sebe ima bogato radno iskustvo: od 2019. godine predsjednik je Kulturnog foruma Evropskog pokreta u Srbiji, a od 2017. urednik je Projekta književnih prikaza, Srpske studije, dok je od 2010. koordinator grupe za program “Dijalog civilizacija: društveni konflikt na Balkanu” Univerziteta Nortistern.
Bio je rukovodilac projekta “Održivost i kultura” na Institutu za održivost Univerziteta u Nju Hempširu, urednik časopisa Književna reč i Delo, pisao je scenarija za TV Beograd i bio je viši urednik u nedjeljniku Železničke novine.
Februara 2021. godine postavljen je za v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije (NBS) i dobio je nagradu Fonda „Todor Manojlović“ za moderan umjetnički senzibilitet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


7 + five =