Atelje Galerija Sv. Arhiđakon Stefan – Izložba “ULJA – AKVARELI – PASTELI”

 

 

U galeriji Sveti Arhiđakon Stefan u Budvi, 21. juna 2016. godine, otvorena je zajednička izložba slika, četvorice budvanskih slikara: Sava Pavlovića, Petra Pićana, Nika Kalađurđevića i Buća Mitrovića. Umjetnici su se predstavili radovima rađenim u novije vrijeme, a zastupljene su tehnike: ulje na platnu, akvareli i pasteli.

Ženska vokalna grupa “Harmonija” iz Budve nastupila je na početku svečanog dijela otvaranja izložbe, sa pjesmama ovog podneblja. Bio je to najbolji uvod za ono što slijedi, odnosno, to je bio najljepši način da se jedna umjetnost najavi drugom.

 

 Harmonija

 

Izložbu je otvorila Božena Jelušić, profesor književnosti i književni kritičar. “Ova postavka, četvorice slikara, uvodi posmatrača u čudesni svijet Mediterana, iznova otkriva, zaboravljene prizore starih kuća i čudesnih ostrva, dok u apstraktnom prasku akvarela, izniču, arhetipska stabla i čuje se vječna pjesma mora”, napisala je u katalogu koji prati izložbu, profesorica književnosti Božena Jelušić iz Budve. “Tako slikari: Savo Pavlović, Petar Pićan, Bućo Mitrović i Niko Kalađurđević, podstiču naše pamćenje, hrane dušu posmatrača i otvaraju mediteransku škrinju punu blaga”, kazala je pored ostalog o ovoj izložbi, profesorica Jelušić. Više u video zapisu.

 

Otvaranje izlozbe

Bozena Jelusic

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

Savo Pavlović rođen je 1947. godine u Baru. Završio Fakultet likovnih umjetnosti u Rijeci. Imao 31 samostalnu i više grupnih izložbi. Član ULUCG i ULUB. Živi i radi u Reževićima.

Petar Pićan rođen je 1951. godine u Budvi. Završio umjetničku školu u Sarajevu. Imao 11 samostalnih i više grupnih izložbi. Član ULUB. Živi i radi u Budvi.

Niko Milošev Kalađurđević rođen je 1948. godine u Bečićima. Imao 16 samostalnih i više grupnih izložbi. Član ULUCG i ULUB. Živi i radi u Rafailovićima.

Bućo Mitrović rođen je 1953. godine na Cetinju. Završio umjetničku školu u Splitu. Imao više grupnih izložbi. Član ULUB. Živi i radi u Pržno.

 

Slikari

 

DIO IZLOŽENIH RADOVA

Savo Pavlovic - Rad 1

Savo Pavlovic - Rad 2

Savo Pavlovic - Rad 3

Petar Pican - Rad 1

Petar Pican - Rad 2

Petar Pican - Rad 3

Niko Kaladjurdjevic - Rad 1

Niko Kaladjurdjevic - Rad 2

Niko Kaladjurdjevic - Rad 3

Buco Mitrovic - Rad 1

Buco Mitrovic - Rad 2

Buco Mitrovic - Rad 3

 

POŚETIOCI NA OTVARANJU IZLOŽBE

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4

Posjetioci - 5

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 + 14 =