Arheološki muzej – Izložba arheoloških iskopavanja u Risnu

 

Muzej 445

 
 

U lapidarijumu Arheološkog muzeja, 20.avgusta 2014.godine, otvorena je izložba kojom su predstavljena dostignuća poljskih arheologa iz Centra za proučavanje antike jugoistočne Evrope Univerziteta u Varšavi pod nadzorom prof. dr hab. Piotr Dičeka, a odnose se na iskopavanja u Risnu.

Izložba je realizovana u saradnji JU Muzeji i galerije Budve i Ambasade Republike Poljske u Podgorici i Centara za proučavanje antike jugoistočne Evrope Univerziteta u Varšavi.

 

Otvaranje izlozbe

 

Na otvaranju izložbe, u ime domaćina grada Budve govorio je Lazar Rađenović, njen predsjednik. Lazar Rađenović je kazao da ova izložba prevazilazi značaj redovnih izložbi koje organizuje Arheološki muzej. U svom obraćanju, istakao je i slične događaje koji će se uskoro organizovati u Budvi, a odnose se na njeno arheološko nasljeđe. Više u video zapisu.

 

Lazar Radjenovic

 

Izložbu je otvorila i o njenom značaju govorila Njena Ekselencija Ambasadorka Republike Poljske u Crnoj Gori Grażyna Sikorska. Otkrića poljskih naučnika u Risnu, nijesu samo značajna za Crnu Goru i Poljsku, već je to od velikog značaja za kulturu cijele porodice evropskih naroda, istakla je Ambasadorka  Grażyna Sikorska. Više u video zapisu.

 

Grażyna Sikorska

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

Poljski arheolozi iz Centra za istraživanja antike jugoistočne Evrope varšavskog Univerziteta počeli su iskopavanja u Risnu 2000. godine. Prikazana izložba je posvećena njihovim dostignućima i sačinjena je od mnogo interesantnih informacija i fotografija njihovih pronalazaka – predmeta za svakodnevnu upotrebu, novčića i nakita. Istraživanja poljskih arheologa u Risnu pod rukovodstvom prof. Piotra Dičeka ne odnose se samo na epohu helenizma, već i na kasnije epohe – između ostalog i rimsku imperiju.

Prikazujemo dio izložbene postavke u Arheološkom muzeju u Budvi.

 

Izlozba - 1

Izlozba - 2

Izlozba - 3

Izlozba - 4

Izlozba - 5

Izlozba - 6

Izlozba - 7